Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Португалия: Отношенията между нашите стани са пример за разбирателство и сътрудничество

Политика

Радев от Португалия: Отношенията между нашите стани са пример за разбирателство и сътрудничество

Радев от Португалия: Отношенията между нашите стани са пример за разбирателство и сътрудничество - Tribune.bg
Снимка:

Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление, коментира темата Украйна държавния глава

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение.

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира държавният глава.

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния” да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Важно е две държави, които са братски в Европа и са заедно в НАТО и ООН да искат да препотвърдят своите позиции. От края на Източна Европа и от края на Западна Европа, въпреки географската дистанция - ние сме заедно. Това каза Марселу Ребелу де Соуза след среща с президента Румен Радев.

Двамата са разговаряли повече за международни проблеми, отколкото за двустранни отношения. Защото двустранните отношения се усилват в културен, политически, дипломатически план и по отношение на безопасността, допълни той.

Тревожим се за безопасността в Европа и света, тревожим се за ситуацията в Украйна, политическото, дипломатическо положение. Тревожи ни хуманитарната и социалната ситуация в Украйна, което се отразява в толкова много европейски държави. Търсенето на пътища към мира е приоритет, каза Ребелу де Соуза.

„Португалия потвърждава своята позиция по отношение на Западните Балкани, а именно тази - да не се забравят Западните Балкани. Португалия вижда и оценява усилията на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония. Не сме против присъединяването на РСМ, а трябва да се търсят пътища към диалог, разбирателство между двете държави, да се търси решение на тези проблеми", каза португалският президент.

„Историята на отношенията между България и Португалия е пример за взаимно разбирателство и сътрудничество. Свързва ни искрено приятелство, базирано на общи ценности и общи разбирания за бъдещето на Европа, за желанието да живеем в мир и разбирателство“, каза от своя страна президентът Радев.

Той заяви, че ценим постигнатото в двустранните връзки с Португалия. Радев допълни, че в момент на изпитание е от огромно значение тъкмо двете най-отдалечени географски страни, да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят визията си и целите за общ ЕС.

„Щом от двете страни на ЕС можем да го правим, то той е по-силен и единен“, каза Радев.

Държавният ни глава благодари за подкрепата за присъединяване на България към организацията за Икономичеко сътрудничество и Шенгенското пространство.

В първия ден от своята визита българският държавен глава разговаря и с кмета на града Руи Морейра.

На 13 април, сряда, президентът Румен Радев и ръководената от него делегация ще отпътуват за столицата Лисабон, където Радев ще разговаря с министър-председателя Антониу Коща и председателя на парламента Аугущу Сантуш Силва.

В рамките на своето посещение Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност в страната. Посещения на Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и на Военната академия в града, също са включени в програмата на държавния глава.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати