Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Рига: Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея

Политика

Радев от Рига: Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея

Радев от Рига: Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея - Tribune.bg
Снимка:

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

"Тази година тази среща на върха е по-различна от всички предишни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели - това са Полша и Румъния, и на домакина Латвия. Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на тази съвместна декларация, най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война", каза президентът Радев, цитиран от БТА.

Б9, или Букурещката деветка, е регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати