Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев скри, че е подкрепил декларация срещу саботажите на Русия в Чехия и България

Политика

Радев скри, че е подкрепил декларация срещу саботажите на Русия в Чехия и България

Радев скри, че е подкрепил декларация срещу саботажите на Русия в Чехия и България - Tribune.bg
Снимка:

Президентът не разкри това в съобщението си за срещата на страните от формата Б9

На срещата в Букурещ на страните от формата Б9 президентът Румен Радев е подкрепил декларация срещу саботажите на Русия в Чехия и България. Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на румънския президент Клаус Йоханис, коментира „Свободна Европа“. Медията напомня, че форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Официални домакини на срещата в Букурещ бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

Президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си в срещата. В публикуваното късно снощи съобщение на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата „Русия", както и не става дума за осъждането на саботажите на българска територия. Във въпросното съобщение се говори за „общия ангажимент за модернизация" и за „политиката на „отворени врати на НАТО".

„Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България", се посочва в декларацията.

В нея се обръща внимание на „агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България.

„НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", се изтъква в декларацията.

В допълнение румънският държавен глава Клаус Йоханис посочи пред медиите вчера, че президентите от Б9 са настояли за по-голямо съюзническо военно присъствие в региона заради покачващото се напрежение в Черно море.

Срещата на Б9 в Букурещ e част от подготовката за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни. Тогава новият американски президент Джо Байдън ще посети Европа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети