Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев пое ангажимент страната ни да помогне на Косово в справяне с енергийните ѝ проблеми

Политика

Радев пое ангажимент страната ни да помогне на Косово в справяне с енергийните ѝ проблеми

Радев пое ангажимент страната ни да помогне на Косово в справяне с енергийните ѝ проблеми - Tribune.bg
БГНЕС

България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани

България ще помогне на Косово да се справи с тежките проблеми, предизвикани от енергийната криза. Това заяви президентът Румен Радев след среща в София с държавния глава на Косово Вьоса Османи. За целта ще бъде създадена работна група.

„Именно благодарение на усилията на България през последните месеци, Европейският съюз активира механизма за макрофинансова помощ, която първоначално ние осигурихме да бъде предадена към Република Северна Македония, но тя обхвана и всички страни от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно в бърз оперативен порядък България като основен износител на електричество в целия Балкански регион да окаже необходимата помощ и на Република Косово”.

Радев заяви, че бъдещето на Косово е в ЕС:

„Приветстваме солидарността на Косово по отношение на позицията на ЕС спрямо войната на Русия в Украйна. България подкрепя усилията на Косово за членство в Съвета на Европа”, добави държавният глава.

„Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани на Косово. Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това”, добави президентът Радев.

От своя страна президентът на Косово Османи заяви, че разглеждат България като партньор и съюзник. „Разчитаме една на друга в Европа. Косово минава през различни реформи за засилване на върховенството на правото”, посочи Османи.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати