Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев поиска България да се разграничи от европейската позиция за Венецуела

Политика

Радев поиска България да се разграничи от европейската позиция за Венецуела

Радев поиска България да се разграничи от европейската позиция за Венецуела - Tribune.bg
Снимка:

Редица европейски държави подкрепиха Хуан Гуайдо, след като Мадуро отказа да се проведат нови избори за президент

Президентът Румен Радев призова България да се разграничи от европейската позиция за Венецуеал. Това се посочва в позиция на държавния глава. Тя идва, след като редица държави от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.  Първи пример дадоха великобританците, който веднага бяха последвани от Испания, Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция и Холандия.

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие.

В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.

Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела.

Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, гласи изявлението на Радев, което е публикувано във Фейсбук профила му.

Николас Мадуро вече отхвърли възможността за провеждането на нови избори за президент във Венецуела, след като от ЕС първо поискаха точно това. Чак след отхвърляне на това предложение европейските държави подкрепиха Гуайдо.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

до коЛЕНИН Абсолютно НЯ мм аш никаква тежест.
С всички излагации,които сътвори семейството ти,един път да беше се извинил,я за баща ти,я за ПАЛАВАТА ти жена,щях да те заслушам,но сега ,когато кажеш нещо,го местя в другия крачол и минавам на друг кана.
Наслушахме се на резилите ти.
05.02.2019 03:07 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети