Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев представи служебния кабинет: Поемате страната в труден момент на вихреща се инфлация и нормативен блокаж (СНИМКИ/ВИДЕО)

Политика

Радев представи служебния кабинет: Поемате страната в труден момент на вихреща се инфлация и нормативен блокаж (СНИМКИ/ВИДЕО)

Радев представи служебния кабинет: Поемате страната в труден момент на вихреща се инфлация и нормативен блокаж (СНИМКИ/ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

На официална церемония в Гербовата зала в Президентството Румен Радев официално представи назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Той очерта задачите пред  служебните министри.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести, забуксувала съдебна реформа”, заяви Радев.

„Бушува война, чиито последици се усещат нас, напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт”, подчерта държавният глава. 

Президентът бе категоричен, че пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, а служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. 

В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Друга последица е продоволствената криза. 

„Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, да се овладеят цените“, добави Радев. „Обществото чака да чуе цялата истина за строителството на „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти“, каза още Радев.

БГНЕСБГНЕС

„Вие трябва да разработите законите в Плана за възстановяване, а вашият мандат ще трябва да се направи решителната крачка за влизане в Шенген. Националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.

Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Предстои да управлявате в криза. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер“, каза Радев.

По думите му обществото иска да види управление не от тяснопартийни сметки, а обединение около обществения интерес. „Двете служебни правителства от минлата година доказаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти. Този модел не беше продължен от редовноито правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика за отстояване на националния интерес и суверенитета“. 

След това Радев представи целия служебен кабинет.

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС

Отговорността към хората и доверието те пазят от загуба на равновесие, каза Гълъб Донев на церемонията по приемането на властта.

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Президентът е гарант за премиера и министрите, на които дава своя кредит на доверие. Господин президент, благодаря за доверието, че ми поверихте управлението на държавата, добави Донев. Служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата, това не е моя маркетингова приумица. Предстои встъпване в длъжност на 100-тното правителство на България, което няма да разполага със 100 дни толеранс. Очаквам работа на 100% от колегите министри – организиране и провеждане на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още Донев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети