Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев прекъсна отпуската на Кацаров, скастри Трифонов за пожарите в Северна Македония

Политика

Радев прекъсна отпуската на Кацаров, скастри Трифонов за пожарите в Северна Македония

Радев прекъсна отпуската на Кацаров, скастри Трифонов за пожарите в Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев провежда работна среща, посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната.  Президентът подчерта, че според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна и трябва да има ясни мерки и действия на правителството.

„Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт“, заяви Радев в началото.

Той поздрави Стойчо Кацаров, че имал задълбочен анализ, но и за първи път подробен план с ясни критерии и показатели.

„България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно“, подчерта Радев.

„Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен”, добави той.

Радев настоя за актуализация на бюджета и попита какво щяло да последва, ако това не стане. Обясни, че парламентът трябвало да даде възможност на министрите да работят, а не да бъдат постоянно в НС и да отговарят на въпроси. По думите му правителството работи в много сложна обстановка.

„Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.

Радев индиректно обясни на Слави Трифонов, че не е редно да се отправят упреци към хората, които сме изпратили да помагат в битката с пожарите в Северна Македония „Това е дълг към нашите братя, но се борят и стихията да не идва у нас. Моля да се внимава с оценките“, подчерта Радев. 

От своя страна служебния премиер Стефан Янев обясни, че картината с пожарите не е радостна и трябва да сме бдителни.

По повод Северна Македония, Янев заяви, че съзнателно са изпратили екипи. „Ако някой има съмнения да пита хората в Благоевград какъв дим имаше и какъв въздух са дишали“, заяви още Янев и допълни, че ще може да се намерят резерви, за да се вземе решение, с което да се подпомогнат засегнатите от пожарите хора. Той препоръчва на Стойчо Кацаров да бъдат гъвкави в мерките, бизнеса да е отворен и освен маски, да се носят и ръкавици.

На свой ред социалният министър Гълъб Донев обяви, че помощта от 540 лв. на семейството на загиналите горски е определено според закона. Затова МС обсъжда възможността да се отпусне целева помощ, за да може семействата им да бъдат компенсирани чисто финансово, защото емоционалната това е невъзможно.

БГНЕСБГНЕС

По мнението на повечето експерти, страната ни се намира на прага на трета вълна, броят на заразените расте, все още се намираме в зелената зона“, обяви здравният министър Стойчо Кацаров, който трябваше да си прекъсне отпуската си, за да присъства на срещата. По думите му изработеният план за борба с коронавируса е достатъчно добър, в него е описано всичко. Той подчерта, че имало необходимата обезпеченост за лекарства, открити са процедури за допълни количества лекарства.

„Страната ни в голямата си част е готова са посрещне нова вълна от коронавирус. Това, което ние не можем да променим е забавянето на ваксинацията, което според мен се дължи на катастрофалния старт на ваксинацията“, заяви Кацаров и допълни, че по данни от днес 70% от лекарите са с поставени ваксини. Според Кацаров трябва спешно да се актуализира бюджета, защото всички средства за заплащане на медиците на първа линия са изчерпани и няма да имат никакви резерви да плащат нарастващите нужди за ковид пандемията. В това число влиза и акстуализация на бюджета на НЗОК, а в приетия план от здравното министерство е предвидено допълнително заплщане на лекарите от извънболничната помощ.

„Ние може да подготвим здравната система, да осигурим необходимите ресурси, но основната отговорност остава за всеки един от нас", завърши Кацаров и призова плана, който е изготвен от МЗ да бъде приет от парламента и той да бъде общ.

Припомняме, че присъствието на Кацаров на срещата бе истинска изненада, тъй като председателката на парламента Ива Митева обяви, че той е в платен годишен отпуск и затова не може да отговаря на въпроси на депутатите. Според коментари в социалната мрежа, Кацаров едва вчера си е тръгнал от плажа. Той е бил на почивка в луксозния хотел „Маритим Хотел Парадайз Блу“ в Албена, където според очевидци си е почивал на първа 5-звездна линия.

Социалният министър Гълъб Донев обяви, че мярката 60/40 продължава да работи, има осигурени средства до края на юли месец, като ще поискат от Народното събрание, ако се направи актуализация на бюджета, мярката да продължи да действа, защото благодарение на нея са запазени около 80 хиляди работни места.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети