Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев призова Ердоган по телефона заедно да изведат моряците от украинските пристанища

Политика

Радев призова Ердоган по телефона заедно да изведат моряците от украинските пристанища

Радев призова Ердоган по телефона заедно да изведат моряците от украинските пристанища - Tribune.bg
Снимка:

Президентът поиска алтернативни енергийни доставки от Турция при задълбочаване на конфликта в Украйна

Държавният глава Румен Радев призова в телефонен разговор с турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение между двете страни в конфликта. Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море), съобщиха от Прессекретариата на президента.

Българският държавен глава приветства усилията на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Румен Радев открои и готовността на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при последващо задълбочаване на военния конфликт в Украйна.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати