Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев призова Шарл Мишел за „зелени коридори“ за туристите от европейските държави

Политика

Радев призова Шарл Мишел за „зелени коридори“ за туристите от европейските държави

Радев призова Шарл Мишел за зелени коридори за туристите от европейските държави - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Теми от дневния ред на Европейския съюз, както и предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 24 и 25 май, на което страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, бяха сред акцентите на разговора.

Във видеоконферентния разговор участваха министър-председателят на Финландия Сана Марин, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Малта Робърт Абела, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Въпросът за улесняване на свободното придвижване на хора в рамките на ЕС, въпреки епидемичната обстановка, посредством т.нар. цифров зелен сертификат, беше поставено по време на разговора. Президентът Радев призова за създаване на „зелени коридори“ за туристите от европейските държави, което силно би облекчило туризма, който е сред най-силно засегнатите от кризата икономически сектори. Държавният глава изрази и готовността на страната ни да дари ваксини за своите съседи от Западните Балкани и открои необходимостта от общи правила, принципи и процедури, по които да се осъществяват подобни дарения.

Румен Радев отбеляза също така, че политиките в областта на климата, следва да са устойчиви във времето и да укрепват енергийната независимост на отделните страни-членки и на ЕС като цяло. Президентът открои усилията на страната ни преходът към въглеродно неутрална икономика да отчита социалните аспекти и да не доведе до загуба на конкурентоспособност за българската икономика. „Като мислим за конкурентоспособността на ЕС, не трябва да забравяме, че тя се състои от конкурентоспособността на всяка държава-членка на Съюза“, подчерта още държавният глава.

Във видеоконферентния разговор Румен Радев призова и за гарантиране на равни права за всички граждани на Европейския съюз и припомни, че гражданите на България, както и на други страни-членки, заплащат по-високи такси за визи в Обединеното кралство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети