Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев с инициатива за нова концертна зала

Политика

Радев с инициатива за нова концертна зала

Снимка:

Българските творци заслужават да имат своя музикален и културен храм в родината си, който да бъде на висотата на техния талант. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция, на която официално бе обявена инициативата под негов патронаж за изграждане на нова национална концертна зала. В събитието на „Дондуков“ 2 участваха ръководителите на организациите-учредители: Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и Александър Димитров - председател на фондация „Богария“, информираха от „Дондуков“ 2.

Изтъкнати културни и обществени дейци се присъединяват към обществения съвет на инициативата: проф. Елена Кутева, проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия (НМА), проф. Ростислав Йовчев, пианист и преподавател в НМА, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и Даниел Спасов, музикант и фолклорист.

„Макар и с по-скромни възможности в областта на икономиката, в областта на културата България е велика държава. Доказваме го навсякъде по света с нашите невероятни таланти“, подчерта на срещата Румен Радев.

Според държавния глава създаването на нова национална концертна зала ще предостави не само условия за развитие на младите български творци, но и ще се превърне в стимул за развитието на националната ни култура и духовност.

По думите на президента страната ни трябва да търси баланс между очевидната необходимост от нова инфраструктура в транспорта, здравеопазването, образованието, администрацията и тази в областта на културата и духовността. „Новата зала ще бъде духовно и културно средище, но нейният залог е много по-голям. Това е въпрос и за бъдещето ни като нация в един все по-динамичен и глобален свят“, посочи още Румен Радев.

Повече от 5 десетилетия творците на България очакват такъв храм на музиката – нова концертна зала, заяви Станислав Почекански. По думите му бъдещата концертна зала ще представлява музикален комплекс от голяма акустична зала, няколко по-малки акустични зали, репетиционни и спомагателни помещения, музеи на българската музикална култура, както и учебен комплекс по музикално изкуство.

Александър Димитров посочи, че инициативата е важна за България и има капацитета да оздрави боледуващия български дух и общество и да утвърди мястото ни в света като нация, способна на културни, исторически и архитектурни постижения.

Бих бил изключително щастлив, ако България може да се нареди измежду световните културни центрове с една бутикова историческа зала, каквато е зала „България“, но и една модерна, функционираща и красиво изглеждаща зала, изтъкна Найден Тодоров. В тази връзка той посочи и съвременния световен опит: Ню Йорк Москва, Виена, Париж, Хамбург и Берлин, където има както бутикова концертна зала, която е действаща и има своята историческа стойност, така и модерна зала, която да дава  възможност за концертна дейност при съвременни условия.

Според проф. Елена Кутева създаването на такъв комплекс е изключително необходимо     и би представил възможност за съхраняване, представяне и развитие на богатството на музикалното ни изкуство. 

Проф. Сава Димитров заяви, че проектът трябва да бъде не само храм, а и своеобразна работилница за създаването на млади български творци. По думите на проф. Ростислав Йовчев националната зала е нужна най-вече за талантите, които живеят в България, за да може те да се реализират и да остават тук.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев заяви, че идеята за изграждането на нова концертна зала среща подкрепа в обществото и открои възможността за последващо разширяване на проекта. Подобна зала, в която всички творци да покажат своето изкуство, е една дългогодишна мечта, посочи от своя страна Даниел Спасов и допълни, че реализацията на проекта няма да бъде възможна без усилията и съпричастността на всички българи.   


Коментари (3)

Защо трупат рейтинг на този нищоправец!
03.02.2021 17:58 / Отговор
Защо трупат рейтинг на този нищоправец?
03.02.2021 17:59 / Отговор
кесо За да построи тази концертна зала Румбата май шъ требе да възроди "славното" бригадирско движение щот президента не е министър на културата и няма бюджет за такива работи. Но по всичко изглежда шъ може да мобилизира единствено останалите живи "вдъхновени" строители на комунизма дето преди 74 години строиха прохода Хаинбоаз и линията Перник-Волуяк щот днешните млади хич не си падат по такива "упражнения". Или пък да помоли уважаемите маестра сами да си направят залата и накрая да го викнат на откриването. Както се казва, работата по строителство на нова концертна зала, дело на самите концертиращи, конгениално би казал одобрително Остап Бендер.
03.02.2021 18:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още