Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев с пост от Брюксел: Нито дума за Беларус

Политика

Радев с пост от Брюксел: Нито дума за Беларус

Радев с пост от Брюксел: Нито дума за Беларус - Tribune.bg
Снимка:

Напредъкът на Р Северна Македония и старт на преговорите за членство са били тема на разговорите

„Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция за страните от Западните Балкани изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения. На срещата в Брюксел с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС, обсъдихме възможностите за постигане на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в ЕС от страна на Република Северна Македония“. Това написа като обобщение на страницата си във Фейсбук след срещата в Брюксел президентът Румен Радев.

Според него „процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите. Постигането на напредък в европейската интеграция за всяка страна-кандидат за членство в ЕС обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза“, пише Радев.

„Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите. Предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим е добър знак. Необходима е и политическа воля от югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети