Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев се измъкна по темата Беларус: Всички лидери категорично осъдихме действията на страната

Политика

Радев се измъкна по темата Беларус: Всички лидери категорично осъдихме действията на страната

Радев се измъкна по темата Беларус: Всички лидери категорично осъдихме действията на страната - Tribune.bg
Снимка:

Румен Радев реши да коментира темата Беларус пред български журналисти в Брюксел. Той бе попитан конкретно за позиция, след като вчера всички европейски лидери взеха отношение в изявленията си по тема № 1 още преди началото на срещата на върха.

Едва днес Радев деликатно обясни, че позицията му е в синхрон с всички негови европейски колеги:

„Вземането на отношение от мен, когато представлявам страната в ЕС, е в Съвета на ЕС. Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус при отвличането и принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата на гражданското въздухоплаване и на безопасността на полетите. И именно това действие беше причина за декларацията, която всички приехме единодушно. Така че там е мястото да изразявам своето отношение. Причината за прихващането на самолета е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш политически опонент на борда и искаш да го задържиш. Това е недопустимо“, каза Радев. 

Президентът обясни, че до късно снощи тема е била и Русия. 

„Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС“, обясни Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

„Очакванията по темата Македония са много големи и няма да го крия. Те са насочени към България, но няма да използвам думата натиск.

Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София“, заяви президентът.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България. По думите му трябва спокойно и откровено да се седне на масата и да се уточнят всички проблеми.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

„Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво“, смята Румен Радев. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети