Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев се срещна с представители на ОССЕ, похвали ползите от машинния вот

Политика

Радев се срещна с представители на ОССЕ, похвали ползите от машинния вот

Радев се срещна с представители на ОССЕ, похвали ползите от машинния вот - Tribune.bg
Снимка:

„Провеждането на честни и свободни избори е в основата на демократичния процес и затова са необходими ефективни мерки срещу купуването и продаването на гласове, както и срещу корпоративния вот. Изкореняването на това порочно явление, недопустимо за европейска държава, изисква системни и продължителни усилия, които компетентните органи у нас полагат“. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които са част от мисията на международната организация за наблюдение на предстоящите на 14 ноември избори.

Държавният глава подчерта, че основният приоритет за вота трябва да е повишаването на избирателната активност и на доверието на избирателите в прозрачността и честността на изборния процес.

„Купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на избирателите, затова при провеждането на последните два вота бяха предприети мерки за предотвратяване на тези порочни практики“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че легитимността и стабилността на следващия парламент и правителство зависят от честното провеждане на предстоящия на 14 ноември вот и от активното участие на избирателите.

Държавният глава подчерта, че чрез въвеждането на машинното гласуване многократно е намалял делът на невалидни гласове. „Избирателите вече имат опит с машините, хората споделят впечатленията си, водят се и разяснителни кампании“, посочи Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени и мерките за гарантиране здравето на участниците в изборния процес по време на кампанията и при гласуване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети