Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев ще бави със седмица свикването на НС заради Великден?

Политика

Радев ще бави със седмица свикването на НС заради Великден?

Радев ще бави със седмица свикването на НС заради Великден? - Tribune.bg
Снимка:

19 април е най-вероятната дата, на която Румен Радев ще свика 49-и парламент, твърди „24 часа“.

Очаква се имената на новоизбраните депутати да излязат в “Държавен вестник” идния понеделник, тъй като по закон срокът за обявяването им изтича на 9 април. Така теоретично звънецът може да удари още на 12 април - сряда, като първи възможен пленарен ден. Но това е точно преди Великден, а неработните дни започват още от Разпети петък. Затова, макар да увери, че няма да се бави с указа, по информация на медията президентът ще изчака още седмица до 19-и.

Доайен, който трябва да открие парламента, отново ще е Вежди Рашидов от ГЕРБ. За да се приеме бюджета за 2023 г., трябва максимално бързо да заработи и Комисията по бюджет и финанси. В момента действа миналогодишният бюджет, удължен до края на април.

„Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет и директно ще се фалира държавата”, предупреди в изборния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Партиите ще чакат поканите си от “Дондуков” 2. Президентът трябва да проведе консултации с всяка от тях, преди да връчи първия мандат на ГЕРБ. Според конституцията обаче Радев няма срок кога да ги започне, нито колко да продължат. Последният път само срещите му с парламентарните сили се точиха един месец, после рулетката с мандатите бавно се въртя още два.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети