Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев ще присъства на гласуването на кабинета в Народното събрание

Политика

Радев ще присъства на гласуването на кабинета в Народното събрание

Радев ще присъства на гласуването на кабинета в Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев обяви, че ще присъства на гласуването на кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в Народното събрание в сряда. 

За проектокабинета на ГЕРБ-СДС Радев каза, че по време на консултациите с всяка една партия той е повдигнал въпроса за тяхното предложение за формула и за съставяне на кабинет.

„Не съм изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за правителство - чисто партийно. По време на консултациите с тях те изразиха разочарование, че не могат да предложат правителство, защото нямат подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към европейски държави, където има правителство на малцинството като някакъв изход. Това обаче изисква отговорност и политическа смелост. Това е път, който ръководството на ГЕРБ реши да следва. Правителство на малцинството е нещо ново за нашата политическа, носи рискове", заяви президентът.  

От реакциите на партиите в парламента зависело дали ще приемат такъв подход за решаването на най-важните задачи, или ще се отиде на предсрочни избори, смята той.

Президентът коментира и външнополитически теми. „За огромно разочарование, държавното ръководство на Република Северна Македония не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Липсват познания по конституционно право. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство”, е мнението му.

„Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека. В България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност. Не стреляме по техните клубове, не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията. Има на какво да се научи това държавно ръководство, ние сме готови да помогнем. Ние подкрепяме РСМ, винаги сме го правили, по нейния европейски път. Готови сме да окажем помощ, където има дефицит на познания и политическа воля”, допълни Радев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати