Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Ще реша за указа на Иван Гешев в обозрим срок

Политика

Радев: Ще реша за указа на Иван Гешев в обозрим срок

Радев: Ще реша за указа на Иван Гешев в обозрим срок - Tribune.bg
Снимка:

Държавният глава гласува София да се развива в интерес на своите граждани

Президентът Румен Радев изтъкна, че изборът на главен прокурор не е тема на днешния ден и увери, че няма да сложи подписа си под натиск.

„Ще взема решение в обозрим срок, както казах, и ще се ръководя изцяло от отредените ми в Конституцията правомощия“, обеща държавният глава.

По повод думите на премиера, че казусът с Иван Гешев ще се разреши по време на неговото управление, Радев заяви, че изборът на главен прокурор не се върши от президента.

„Номинациите и избора са от ВСС, където точно Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота, неговото парламентарно мнозинство. Премиерът не се стеснява да променя председателя на парламента, но избяга да поеме публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС“, коментира президентът Румен Радев.

Димитър Главчев отговори на Радев чрез статус във Фейсбук.“Призовавам участниците(особено от БСП) в Председателския съвет на НС, преди оставката ми като Председател, да информират коректно Президент Румен Радев. Аз заявявам, че в нито един момент Бойко Борисов, не ми я е искал“, написа Главчев. 

Той отказа да носи отговорност за избора на кандидатурата на Иван Гешев от ВСС за главен прокурор и прехвърли топката към премиера Бойко Борисов. Радев коментира, че правосъдният министър Данаил Кирилов също е можел да издигне кандидатура, но не се е възползвал от това си право. Преди дни пък премиерът Борисов уточни, че никой не би имал вяра на партийно предложен главен прокурор и затова той е „седял на 100% отдалечен от процедурата“.

Държавният глава не се ангажира с някакви времеви рамки за решение по казуса около избора на нов главен прокурор точно в днешния ден. „Нека да осигурим спокойствие. Днес е ден за местни избори, така че хората да нямат външни влияния и вмешателства и ви благодаря за вашето разбиране. Гласувам с очакването София да се развива в интерес на своите граждани, да бъде град, в който те живеят спокойно и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония с природата. Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулации на тези избори“, каза в заключение президентът Румен Радев.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети