Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев ще води българската делегация на сесията на ООН

Политика

Радев ще води българската делегация на сесията на ООН

Радев ще води българската делегация на сесията на ООН - Tribune.bg
Снимка:

Министерският съвет одобри позициите на България и състава на българската делегация за участие в 79-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, която ще бъде ръководена от президента Румен Радев. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, генерални директори и директори в Министерството на външните работи и Администрацията на президента.

Темата на Общия политически дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН е: „Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения". Темата включва трите стълба на дейността на ООН: мир и сигурност, устойчиво развитие и права на човека.

При участието си в Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание (ОС) на ООН, както и в работата на самата сесия, България ще продължи да се ръководи от принципите и нормите на международното право, залегнали в Устава на ООН, и ще работи за ефективна ООН, която адекватно отговаря на нуждите и реалностите на съвременния свят. По-конкретно страната ни ще запази приоритетното си ангажиране с инициативи в подкрепа на ефективния мултилатерализъм и основания на правила международен ред, отговор на климатичните промени, насърчаване и защита на правата на жените, децата и хората в неравностойно положение и др. България, съвместно със своите партньори от ЕС, ще увеличи усилията си за укрепването на ООН, за преодоляване на недоверието в световните институции, за справяне с предизвикателствата колективно, подчертавайки, че многостранното сътрудничество, основано на ефективни и предвидими правила носи ползи за всички, посочват от правителствената пресслужба.

Рамковите позиции на България по основните групи въпроси от дневния ред на предстоящата 79-ата сесия на ОС на ООН отчитат приетите от Съвета на ЕС приоритети на ЕС за 79-ата сесия на ОС на ООН и отразяват националните интереси на Република България по въпросите от дневния ред на ООН.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев, ООН
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети