Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев след среща на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и войната

Политика

Радев след среща на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и войната

Радев след среща на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и войната - Tribune.bg
Снимка:

Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни мерки за подпомагане на Украйна, усилване на Източния фланг и предприемане на действия, които да мотивират Русия да прекрати настъплението си. Това зави след срещата на върха на НАТО президентът Румен Радев. Той коментира, че страната ни има недостиг и трябва да придобива въоръжение. Освен това по време на срещата е станало ясно, че голяма част от държавите въвеждат увеличение на бюджетите си за отбрана.

За бойната Група

„За бойната група – има рота от САЩ със „Страйкър“, Борис Джонсън и Великобритания ще се включат със своя рота със 150 човека, Марио Драги и Италия също заявиха интерес към групата.“, обяви той.

Бюджети за отбрана

„За военните бюджети няма увеличение в пъти, но някои имат вече над 2 два процента от БВП. Те планират да достигнат 4 процента от БВП.“, обясни Радев.

По думите му страната ни може да включим по механизма ДИАНА, финансирано от Алианса за научни цели, за да имаме съвместна разработка на оръжия и технологии.

Позицията на НАТО за Украйна

„НАТО няма да се намесва в конфликта, но ще защитава всяка държава членка, която бъде застрашена. Важно е да не допуснем този конфликт да излезе извън територията на Украйна. Да не се стигне до трета световна война.“, заяви Радев.

По думите му в Украйна ще бъде доставена техника за защита на населението. Такава ще има и в районите в българско малцинство. Радев заяви, че на срещата е обсъдено да се даде и екипировка за предпазване от химическа и друг вид атака.  

За отношенията с посолството на Москва

Държавния глава отговори и на въпрос за извикването на българския посланик от Москва.

„Мисля, че това е логичен ход в настоящата ситуация. Що се отнася до посланик Митрофанова – никой посланик няма правото да говори от името на българския народ.“, категорично заяви той.

За самолетите F-16

Радев е говорил със секретаря по отбраната на САЩ и държавния глава Джо Байдън за закупените самолети F-16.

„Явно такава ми е била съдбата 10 години във ВВС -  тогава отговарях за доставката и придобиването на нови самолети различни от МиГ-29, но не се случи. После подписахме договор 2019 година, но се оказва, че ще трябва да чакаме 10 години.“, обясни той.

„Намирането на решение за F-16 е политическо. Надявам се и премиерът и министърът на отбраната да се включат, за да не остане да висящ.“, подчерта Радев и заяви, че трябват разговори на високо с равнище, в които да се включат премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Заков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп