Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики

Политика

Радев: Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики

Радев: Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики - Tribune.bg
Снимка:

Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с президента на Чехия Милош Земан. Радев отбеляза, че визитата му е доказателство за успешния диалог на всички равнища между нашите две страни. Той изтъкна, че стокообменът ни с Чехия е рекорден и бележи ръст с двуцифрено число.

„Високо оценяваме връзките ни в областта на образованието, науката, културата. Още през 1948 г. е открит българският културен център в Прага, а чешкият център от 1948г. в София е първият такъв в света“, добави Радев. По думите му постигането на климатична неутралност е невъзможно без създаване на условия за развитие на ядрената енергетиката.

„Осъждаме руската агресия в Украйна, която руши и утвърдения международен ред, и руши създадената с десетилетия архитектура за сигурността в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС“, посочи Радев. Той изрази съжаление, че войната поставя страните пред редица предизвикателства и особено чешкото председателство на Съвета на ЕС.

„Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, а това означава дълга война на изтощение с тежки последици за нашите страни и цяла Европа. Солидарни и съпричастни сме с украинския народ“, отбеляза Радев. За българския президент е особено важно санкциите срещу Русия  да не нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

нима? колко мъдро
10.05.2022 16:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети