Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев търси служебен премиер – проведе срещи с първите трима потенциални кандидати

Политика

Радев търси служебен премиер – проведе срещи с първите трима потенциални кандидати

Радев търси служебен премиер – проведе срещи с първите трима потенциални кандидати - Tribune.bg
Снимка:

Конституционната процедура приключи, президентът Румен Радев връчи третия мандат на ИТН, които задържаха папката няколко секунди и след това му я върнаха – празна. Предсрочните избори вече са сигурни, но не и това кой ще заеме поста служебен премиер след новите правила, залегнали в Конституцията.

Всичко приключи: Отиваме на избори, ИТН върнаха празната папка на момента

От сряда кръгът със „заподозрени“ министър-председатели се стесни и от 10 стана 8.  Заместник- омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка на фона на подозрения, че именно тя ще бъде избрана. А самият омбудсман Диана Ковачева пък беше избрана за съдия в Страсбург, така че няма как да оглави служебно правителство. Остават вариантите председател на парламента в лицето на Росен Желязков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Заместникът му Горица Грънчарова-Кожарева, която сега се спряга за подходяща, както и другият заместник - Тошко Тодоров.  Друга опция е гуверньорът на БНБ Димитър Радев или заместниците му - Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков.

Румен Радев обяви, че започва консултации с всички възможни служебни премиери в следващите десет дни, което означава, че се стреми към датата 8-9 април за назначаване на служебен кабинет. Това ще позволи провеждането на избори 2 в 1 на 9 юни заедно с европейските. „Днес, утре, ако се наложи и в почивните дни ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина“, заяви Румен Радев.

Срещите му с първите имена в списъка с потенциални премиери започнаха днес по обяд. Първи в президентството се яви Росен Желязков, който обаче много бързо и без коментар, излезе през страничен вход на „Дондуков“ 2 след разговор с президента. 

Втори в 13:30 часа влезе управителят на БНБ Димитър Радев.

„Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси“, заяви на излизане от президентството Радев.

„Има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове“, каза Димитър Радев.

Димитър Радев на излизане от президентството: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес

Последен за днес в президентството влезе Димитър Главчев. Председателят на Сметната палата обаче запази мълчание пред медиите на излизане от президентската институция.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

„Няма да е красиво и затова го моля да не го прави, ако е възможно“, заяви Борисов. „Към г-н Желязков ще впрегнат цялата агитационна мощ на групата на партията на изпълнителната комисия на групата да не ни ги причиняват. Защото цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Това отговорих и на вашата колежка, че ние управляваме след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери

Нинова: БСП са в постоянна готовност за избори

И Възраждане поиска избори 2 в 1

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети