Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш

Политика

Радев: Това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш

Радев: Това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш - Tribune.bg

Народното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш. Не можеш да погазваш всякакви правила, дори и самата Конституция.

Това коментира президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Държавният глава участва в ритуал по повод Трифон Зарезан в Монтанско.

„Иначе ще се създаде тревожен синдром. От тук насетне всяко безпринципно мнозинство и всяка паянтова сглобка може да променя и да прекроява основния закон спрямо своите зависимости и интереси. Затова с моето вето все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството“, добави държавният глава.

Румен Радев коментира и започнатото от него сравнение на правителството и министрите с шахматна дъска.

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и интересите на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи? Всеки отрича и казва - не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора? Нека да застанат ясно кой министър на кой е и кой носи отговорност. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, коментира Радев.

Държавният глава отново повтори, че президентската институция е винаги готова за предсрочни избори, както и за връчване на мандат за съставяне на правителство.

„Но нека едно да е ясно. Това не е ротация, а подаване на оставка на цялото правителство заедно с премиера“, добави президентът.

Президентът допълни още, че кабинетът дължи обяснение на българския народ защо се е съгласил с по-стриктното спазване на Дъблинския регламент за връщане на мигранти, след като, според държавния глава, дори европейските държави не го спазват.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати