Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев успокои, че няма пряка заплаха. Заговори за инвестиции в дронове

Политика

Радев успокои, че няма пряка заплаха. Заговори за инвестиции в дронове

Радев успокои, че няма пряка заплаха. Заговори за инвестиции в дронове - Tribune.bg
Снимка:

Той настоя да се ускори заложеният в ПВУ Център за наблюдение, координация и управление от Космоса

Няма заплаха за националната ни сигурност. Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хизбула” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни, с потенциално проникване на членове на терористични организации. Това обяви на консултативната срещата президентът Румен Радев. Тя продължи повече от 2 часа и се проведе в отсъстието на председателя на НС Росен Желязков.

Радев посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура. „Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи той. Затова,според него, наред с големите проекти за модернизация трябва да се насочим и към нискобюджетни проекти, които да ни дават превъзходство. Радев обясни още, че трябва службите за сигурност да се обновят технологично.

Миграцията изисква защита на границата и това налагало ремонт и поддръжка на оградата, както и придобиване на нови сиситеми за проследване, както и системи на контрол на достъпа на ГКПП. Модернизацията на гранична полиция ще помогне за влизането ни в Шенген, поясни той.

Държавният глава даде да се разбере, че години наред фокусът на модернизацията е бил върху скъпите проекти – самолети, кораби. „Без тях няма модернизация, но в същото време съвременните конфликти показа прилагане на евтини технологични решения – например по-широко се прилагат всякакъв вид дронове – разузнаване, поразяване. Ние не можем да си позволим колосални средства, без да мислим за технолигите в бъдеще. Критично важно стават антидрон системи, за радиоелектронна борба, за използване на космоса и за обвързване на нашите средства в единно информационни пространство“, заяви Радев.

Той настоя да се ускори заложеният в ПВУ Център за наблюдение, координация и управление от Космоса и безпилотни системи – ще има принос не само за природата, икономиката и за нашата сигурност. Той трябва да се изгражда съвместно с киберцентър, който също е в ПВУ. Радев добави, че трябва да се мисли и за привличането на нови кадри в армията.

На свой ред премиерът акад. Николай Денков заяви, че има извънредна ситуация, която трябва да бъде решена от трите основни институции заедно. С думите си той упрекна държавния глава, че не е поканил представителите на парлавентарните групи.

„Партийните лидери от НС също са готови да участват в такъв диалог, така че аз ще направя всичко, което зависи от мен, да продължим разговорите, които започнахме днес и да запозная резултатите от него с партиите, които подкрепят кабинета“, каза още Денков.

„Искам да напомня, че кризата не започна от войната в Израел. Заплахите започнаха преди повече от година и половина с войната в Украйна“, добави той.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети