Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев уверено пред Щайнмайер: В диалога с РСМ България отстоява ценностите на Европейския съюз

Политика

Радев уверено пред Щайнмайер: В диалога с РСМ България отстоява ценностите на Европейския съюз

Радев уверено пред Щайнмайер: В диалога с РСМ България отстоява ценностите на Европейския съюз - Tribune.bg
Снимка:

Двамата разговаряха по телефона

В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Разговорът се проведе по инициатива на германския президент в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 5 и 6 октомври в Словения.

От постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще спечели целият регион, посочи Румен Радев и добави, че България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да ускори този процес.

„В момента протича процес на преброяване на населението в Република Северна Македония и в България постъпват редица сигнали за упражняване на натиск върху хората, които открито изявяват българската си идентичност, което е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС“, заяви Румен Радев.

Президентът подчерта също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното  ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети