Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на Херо Мустафа

Политика

Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на Херо Мустафа

Радев връчи орден Мадарски конник първа степен на Херо Мустафа - Tribune.bg
Снимка:

България и занапред ще разчита на САЩ за модернизацията на армията си, подчерта Радев

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа, чиито мандат изтича.  Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2.

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес”, заяви президентът Румен Радев.

„На посланик Мустафа се падна да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан с безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства. Пандемията COVID-19 постави на изпитание утвърдения международен ред и връзки. Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха устоите на изградения международен правов ред”, каза Радев.

 „Посланик Мустафа бяха винаги готови да укажат съдействие, да работят с българските институции”, каза Радев.

„Във фокуса на нашата съвместна дейност беше укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност”, каза Радев.

Той отбеляза и работата в областта на сигурността и отбраната.

„Ще продължим и занапред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили”, каза Радев. Президентът отбеляза и сътрудничеството по отношение на енергетиката.

„Искам още веднъж да изразя благодарност към посланик Мустафа и нашите американски съюзници за оказаната подкрепа, когато бяхме изправени пред заплахата от прекъсване на газовите доставки”, каза Радев.

Херо Мустафа прие отличието и отбеляза, че го приема като свидетелство за успешното сътрудничество и символ на съюза между нашите двете държави.

„Сигурността на България е и сигурност на САЩ. България е изключително ценен член на НАТО и на Европейския съюз, и изключително важен стратегически партньор на САЩ”, подчерта посланик Мустафа. 

Като военни партньори сме задълбочили работата между нашите сили със съвместни учения и обучения, работим заедно за засилване на НАТО, отбеляза тя. По думите ѝ стабилно постижение през последните години е в сферата на модернизацията на военните сили и за оперативната съвместимост на НАТО.

На регионално ниво тя посочи, че САЩ подкрепят желанието на България да диверсифицира източниците на енергия и да насърчава енергийната сигурност. По думите ѝ увеличеното разнообразие на източници на енергия подпомага и България, и Балканите, и потребителите в цяла Европа.

Тя отбеляза, че страната ни е напреднала също в диверсифицирането на ядреното си гориво и при доставките на нефт.

САЩ са отдадени и в задълбочаването и развиването на нашите икономически отношения, каза още посланик Мустафа и добави: „Силните икономики и преките чуждестранни инвестиции са тясно свързани със системи, които приоритизират върховенството на правото и независимите медии и усилия в сферата на борбата с корупцията”.

Тя поздрави българския парламент за приемането на законодателни изменения за задълбочаване на борбата с корупцията и посочи, че и следващият парламент трябва да продължи тази тенденция – с приемането на законодателство за надзор на прокуратурата и борбата с корупцията.

„Градивната дипломация се гради с отношения. Беше огромна привилегия да служа тук като посланик. Благодарна съм и на моето семейство за това пътешествие. Винаги ще бъда посланик за българската култура по света”, допълни тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети