Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Време е партиите да поемат политическа отговорност

Политика

Радев: Време е партиите да поемат политическа отговорност

Радев: Време е партиите да поемат политическа отговорност - Tribune.bg
Снимка:

Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Варна.

Радев коментира внесеното предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му това е закономерен резултат от всичко случило се до момента. Той заяви, че въпросът за това колко гласа ще събере обвинител номер едно не е към него, а трябва да се зададе на Висшия съдебен съвет.

Президентът отново даде висока оценка за дейността на служебното правителство. По думите му то изпълнява успешно работата си като работи в интерес на обществото.

Той е категоричен, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, изисква почтеност и морални принципи.

Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство е негово право да посочи състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго, коментира Радев. По думите му това звучи добре като теория. Но редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции, чрез позициите, които те определят. Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност, хората не гласуват за този служебен кабинет, заяви Румен Радев.

Той съобщи, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите. Този път те нямат право на грешка, предупреди държавният глава.

Запитан за скандала в спешната болница „Пирогов”, президентът подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в нашето здравеопазване. „Дължим признание на лекарите, че в тежки моменти не спират да се грижат за пациентите. Дължим на лекарите един ефективен здравен модел. Това трябва да е приоритет на партиите, които трябва да сформират правителство.“

На въпрос за тактиката на „Има такъв народ“ да покаже проектокабинета си в записано изявление на лидера на партията, държавният глава отговори така: „ Всяка партия избира тактиката си, до колко е била успешна решават избирателите. Състав на министерски съвет може да се представи или в хода на предизборната кампанията, или както е конституционната процедура, след връчването на мандата. Тогава предложенията се обсъждат и се гласува от Народното събрание.“

Президентът коментира и затова на коя страница от бюлетината е упражнил правото си на глас. „Прави се един кръг с ръката, за заблуда“, лаконично обясни той на журналистите, след като му казаха, че се е видяло, че дава гласа си за партия, която се намира на втората страница.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети