Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е стратегически приоритет

Политика

За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е стратегически приоритет

За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е стратегически приоритет - Tribune.bg

За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е стратегически приоритет. Ние споделяме ценностите и принципите на държавите в ОИСР, каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар Матиас Корман в София. Процесът на членство ще ни даде възможност да създадем много по-добър бизнес климат и да ускорим икономическия растеж, посочи Радев.

„ОИСР има дълга дълга, позитивна и конструктивна връзка и отношения с България, която работи от няколко години за приравняване към стандартите на организацията и продължава да увеличава своето участие в органите на ОИСР, което високо оценяваме. В момента сме в процес на преместване и преминаване в следващо равнище, надявайки се, че България ще се присъедини като пълноправен член на организацията”, изрази надежда Корман. 

По-рано днес министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на ОИСР Матиас Корман с почетния знак „Златна лаврова клонка” на МВнР. Отличието беше присъдено за изключителния принос на Корман за задълбочаване на сътрудничеството между България и ОИСР и активната и последователна позиция в подкрепа на разширяването нa организацията.

Утре в резиденция „Бояна” външните министри ще открият срещата с дискусия на тема „Регионът на ЦЕИ - обединен в подкрепата си за Украйна и в усилията си да се справи с последствията от войната”. Целта на дискусията е да се обсъдят широките последици от военната инвазия на Русия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи с приемане на съвместна декларация на министрите на външните работи. Ще се състои и символично предаване на председателството от министър Николай Милков на следващия ротационен председател на Инициативата – Република Молдова,предава БНТ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети