Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев „за” „еър полисинг”, но разтревожен от безхаберие, невежество или „истерична идеологизация на проблема“

Политика

Радев „за” „еър полисинг”, но разтревожен от безхаберие, невежество или „истерична идеологизация на проблема“

Радев за еър полисинг, но разтревожен от безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема - Tribune.bg
Снимка:

„Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона“. Това каза президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис във вторник.

„Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание”, добави държавният глава.

Радев обясни, че винаги е бил „за” усилен „еър полисинг”. „Той дава възможност не само за по-голяма сигурност, но и за по-добра подготовка на нашите екипажи. Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО”, посочи президентът.

В рамките на двустранните разговори е уточнена и обща цел, освен Шенген - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Там отново сме заедно и мисля, че с общи усилия в скоро време ще постигнем успех”, добави държавният ни глава.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети