Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев заварил отношенията на България и РСМ в задънена улица, трябвало да се мине през катарзис

Политика

Радев заварил отношенията на България и РСМ в задънена улица, трябвало да се мине през катарзис

Радев заварил отношенията на България и РСМ в задънена улица, трябвало да се мине през катарзис - Tribune.bg
Снимка:

Радев се оплака в Словения преди срещата ЕС- Западни Балкани, че бил заварил през май месец отношенията на България и Северна Македония в задънена улица.

„Три години прегръдки и обещания за подкрепа, въпреки липсата на договор. Наложена е изненадващо вето, но без обяснения пред нашите европейски партньори. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз“, каза той пред журналистите след срещата си с Макрон, Меркел и Зоран Заев.

Според Радев трябва да гледаме напред. Истинският проблем бил в системната дебългаризация и постоянното унищожаване на българското културно и историческо наследство.

„РС Македония няма как да подмине катарзиса“, уверен е държавният глава. И допълни, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения. „Скъсване с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и с омразата към България”.

„Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес“, посочи Радев.

България иска ясни правно обвързващи документи и очаква двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати