Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радомир Чолаков: Румен Радев изгуби качеството на президент на България

Политика

Радомир Чолаков: Румен Радев изгуби качеството на президент на България

Снимка:

Румен Радев изгуби качеството на президент на България, коментира пред „Труд“ юристът Радомир Чолаков от ГЕРБ. По думите му Радев вече не е и не може да бъде президент на България, а дори и „случайно де юре да бъде преизбран в неделя той де факто няма да бъде“ президент на България.

„Защото много ясно показа, че не уважава една огромна част от народа си и поведе война срещу него“, аргументира се Чолаков. Той уточнява, че в началото Радев е започнал лична война срещу Бойко Борисов.

„После я разшири срещу цялата партия ГЕРБ, зад която стоят поне 700 000 души и я направи лична и за тях. После по най-грозен начин обиди нашите сънародници от турски произход, тоест още едни 400-500 000 души. И накрая тръгна срещу БСП, на която дължи всичко, което е. Не питам какво е обещавал на „Има такъв народ“, Демократична България и ИБГНИ, но, каквито и ангажименти да е поемал към тях, не ги е спазил“, подчертава Чолаков. Според него настоящият президент е  обявил война на политическата система изобщо.

„А обявяването на война срещу политическата система означава обявяване на гражданска война. Такава война не може да бъде спечелена, освен с интриги, заплахи, корупция и терор. А това ще довърши България, независимо дали той си мисли, че я спасява или не“, категоричен е юристът. Той отбелязва, че проблемът на Радев се корени в това, че той просто не разбира трансцедентната природа на властта.

„Не разбира, че гражданската власт е различна от военната. Който е ходил в казарма знае, че военната власт се основава на страх и принуда. Гражданската власт се основава на уважение и базисно доверие. Заради това фундаментално неразбиране Радев не може да упражнява гражданската власт и фактически я губи. Въпросът е да не завлече България след себе си“, предупреждава политикът от ГЕРБ. Той се опитва да изясни как се е стигнало дотук.

„Как стара, горда партия като БСП позволи един човек, когото тя извади от нищото и изнесе на раменете си, да я разбива, унижава и да u казва кой ще u бъде председател и кой не?“, изненадан е Чолаков. Той признава, че Радев е  отправял индиректни послания и към ГЕРБ да си сменят лидера.

„Отговорът, който получи, беше: „Гледай си работата!“ Така се прави, ако искаш да те уважават! На този, който изобщо си позволява да отправя такива неприлични предложения ти не дължиш нищо, а още по-малко уважение. Защото той показва, че не те уважава. Ако такива призиви идват от страна на държавния глава, това означава, че той се превръща автоматично в един от играчите на партийния терен и с него трябва да се държим точно като с такъв. Защото той вече е спрял да е държавен глава“, уточнява Чолаков. Той се обръща и към така наречените „партии на протеста“, които според него са предали десните избиратели, и недоумява как тези интелигентни и умни хора са допуснали да бъдат измамени и разгромени по такъв елементарен начин от една малка група бивши военни!?

„Румен Радев каза, че ще извади свой проект за нова Конституция. Не трябваше да бърза да го съобщава, но опиянението му от резултатите от парламентарните избори, в които „неговият“ политически проект е първа сила, го накара да се издаде. Какво според вас ще пише в този проект? Президентска република? Радев да назначава правителствата, пожизнено? Да попитам останалите партии: това ли искаме? Това ли искате? Настина ли го искате? Наистина ли искате демокрацията да приключи?“, загрижен е юристът и признава, че у хората, запознати с историята, се налага усещането, че живеем в годината на деветоюнския преврат - 1934-а.

„Точно Румен Радев едва ли може да влезе в обувките на цар Борис III, но може пък да иска да пробва. Само дето тогава сме били монархия, а сега сме република. Ако не искаме да сме република и ще връщаме монархията, по-добре да я бяхме върнали още през 2001 година. Онази поне щеше да е диалогична и възпитана, а нямаше да ни обижда и насилва. И със сигурност щеше да ни представлява по-добре пред света. Тази и пред комшиите ни вече няма авторитет и ще им прави всички мислими и немислими отстъпки, само и само да удължи живота си с някой месец“, предупреждава Чолаков. Той изтъква, че

за пръв път от началото на прехода български общини са демонстрирали на държавния глава на България, че той не е желан на тяхната територия.

„Как ви изглежда държавният глава да поиска да посети някой град и цялото ръководство на този град да откаже да го почерпи дори и едно кафе? Броят на тези градове се увеличава главоломно. Вижте къде Рашков започна да вилнее и ще разберете в кои общини г-н Румен Радев вече не е добре дошъл. Как той възнамерява да си върне уважението на тези общини? Ще обяви война на местната власт? Ще изкара по площадите танкове? Ще вкарва кметовете в затвора? Или ще ги подкупва с пари? Отсега да ви кажа - последното ще е. Това още повече би намалило уважението към властта, а Радев, ако случайно остане президент, ще продължава да я губи все повече и повече“, посочва политикът от ГЕРБ. Той предупреждава и още нещо, че ако случайно остане президент Радев ще си отмъщава лично.

„При него всичко е лично, изглежда човекът е така устроен. Първи ще пострадат кандидатите ни за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева и техните близки. После сме наред всички ние. Трябва да го разбираме, той е военен, поставил си е стратегическа цел - унищожаване на противника - и ще я преследва с всички позволени и непозволени средства. На война, като на война. Лошото е, че бойното поле е България, но това изглежда няма значение“, отбелязва Чолаков. Той е категоричен, че в неделя ние българите трябва да изберем как искаме да продължим да живеем, дали ще има мир, спокойствие, дали животът ни ще бъде предсказуем, дали ще решаваме проблемите си в разумен диалог и взаимно зачитане и в крайна сметка дали ще се уважаваме.

„В момента държавата се управлява с омраза. Няма да стане с омраза. България заслужава да се управлява с любов към хората, с емпатия, с доверие, с уважение. Ще бъде. От всички нас зависи това да стане по-скоро“, изтъква Радомир Чолаков.  


Коментари (6)

Станински Щом се изявяваш като фен на бивша мутра , думите ти губят всякаква стойност !? Противопоказно да е да си фен на доказана мутра каквато е нашата тиква !? И , е ярко доказателство за пълна липса на каквато и да е политическа култура
18.11.2021 17:47 / Отговор
Факт! ДС мутрите са прио радев.
18.11.2021 17:54
Ник* Респект, г-н Чолаков! Превъзходно изложение!
И кой е председател на другия ИК? Фанатично неуравновесената (а' ла Рашков) с махленски манталитет "дама".
Невъзможно сравнение!
18.11.2021 17:53 / Отговор
кесо Да, наистина анализът на Радомир Чолаков е много добър. Но едва сега се вижда някакво отрезвяване сред част от политическия актив на бившите управляващи. Казвам част защото такова отрезвяване не се забелязва при лидера Борисов, който продължава да дава и до момента противоречиви и на моменти направо неадекватни сигнали пред българското общество, от които не става ясно дали той разбира какво се случва в България. А истината е, че Радев и шайката превратаджии около него буквално взривиха обществото и поведоха тотална война срещу демократичното устройство, законите и институциите на страната. А Борисов и доскоро почти целият елит на ГЕРБ се държаха като малоумни пред разбеснялата се червена сган - или като се правеха на разсеяни или като даваха някакви жалки обяснения и оценки на случващото се. Това поведение на бившите управляващи, тон за който даде именно лидерът Борисов всъщност е най-големият им проблем.
18.11.2021 20:49 / Отговор
Да! Радев,
след като толкова (уж) харесваш Петър Дертлиев, мъченик от концлагера Белене, бягаш като дявол от тамян от поклоненията за жертвите на комунизма и нито веднъж не каза една дума за тях???
Защото си лицемер!
18.11.2021 23:06 / Отговор
Мино За мен Радев никога не е бил президент, а РЕЗИДЕНТ.
20.11.2021 15:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема