Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радомир Чолаков: В ситуация на форсмажор продължава детската игра с управлението на страната

Политика

Радомир Чолаков: В ситуация на форсмажор продължава детската игра с управлението на страната

Радомир Чолаков: В ситуация на форсмажор продължава детската игра с управлението на страната - Tribune.bg
Снимка:

„ГЕРБ-СДС предлагат пакет от законови изменения за облекчаване на процедурите за бежанци от български произход. Внесени са три законопроекта, един от които е законопроект за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците.

В Полша вече са приели 1 милион бежанци, в Румъния – няколкостотин хиляди, което значи, че тези държави работят много добре, те са много високоорганизирани. Ние очевидно не сме. На 14-ия ден правим щаб и евентуално в петък ще започнем да регистрираме бежанците по директивата за временната закрила, което е жалко вече“, коментира пред БНР Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Ние сме в ситуация на форсмажор и аз не мога да разбера тази детска игра, която продължава да се играе, с управлението на страната“, заяви Чолаков в предаването „Преди всички“.

„Организационно нашето правителство не знае как да се справи с този проблем, а то не се справя, защото не включва кметовете“, изтъкна Чолаков. По думите му в законопроекта на ГЕРБ централно място е отредено на местната власт и какво правят кметовете в настоящата ситуация с бежанците.

Вторият законопроект касае Закона за доброволчеството. Според Радомир Чолаков такъв закон трябва да се приеме спешно, защото е останал проект от последния мандат на ГЕРБ.

„Вчера чухме, че правителството щяло да работи с неправителствени организации. Имам смътното подозрение, че сега ще започнат едни НПО да получават едни пари, за да посрещат бежанци. Кои ще са тези НПО, предстои да видим.“ Третият законопроект засяга т. нар. „Карта на българина“, за която е заимстван полски опит.

 „Поляците са го направили така и са си върнали 1 милион души от украинската диаспора още от 2007 г., когато са го въвели този режим и в момента приемат още 1 милион“, поясни Радомир Чолаков и уточни, че това е документ, който при влизане в страната дава всички права, с които разполагат българските граждани.

Крайно време е да направим много рязка стъпка за привличане на нашите сънародници от диаспората, посочи той.

„Става дума не само за Украйна, а за второ-трето поколение деца на емигранти, български.“

Удостоверение за произход у нас се добива по доста сложна административна процедура, отбеляза още народният представител от ГЕРБ.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети