Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков искал разследващи да напускат „по собствено желание“ делата срещу Бобокови, Божков и Арабаджиеви

Политика

Рашков искал разследващи да напускат „по собствено желание“ делата срещу Бобокови, Божков и Арабаджиеви

Рашков искал разследващи да напускат по собствено желание делата срещу Бобокови, Божков и Арабаджиеви - Tribune.bg
Снимка:

Ново назначение, свързано с Черепа, в политическия кабинет на служебния министър на вътрешните работи

Служебното правителство замразява противодействието на корупцията по високите етажи на властта и борбата с организираната престъпност, твърди „Правен свят“.

Служители на МВР, които участват като разследващи полицаи, съвместно със следователи и прокурори от Специализирана прокуратура, са били привикани на оперативка от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и двама негови заместници. В продължение на повече от един час Рашков им разказвал своята професионална биография на следовател. Подчертавал познанията си в правната материя и грубо нападал работата на специализираните органи на правосъдието.

По време на беседването полицаите са били увещавани да подадат заявления за напускане на досегашната си работа и да бъдат доброволно преместени на други позиции в МВР. След като Рашков напуснал беседата, последвало и предупреждение, че тези, които откажат, ще бъдат командировани на работа на територията на Областна дирекция на МВР – София и по конкретно в полицейските управления в Самоков и Елин Пелин. Макар да са били шокирани от демонстрирания натиск, няколко от служителите са успели да документират действията на временното ръководство на МВР.

Става въпрос за над десет служители на МВР, които заедно със спецпрокурорите и следствения отдел са работили в последните години по знакови разследвания срещу известни фигури от Прехода, като тези срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, братята Атанас и Пламен Бобокови, Васил Божков – Черепа.

Още преди две седмици, новоназначеният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов писмено бе уведомил държавното обвинение, че замразява работата на шестима експерта, ангажирани с разследвания на данъчни измами, източване на ДДС и други финансови престъпления. Мотивът на Спецов, с който прекратява взаимодействието между НАП и прокуратурата, стартирало преди повече от пет години, бил – натовареност на данъчната администрация.

В момента Бойко Рашков е предприел друга тактика – вместо да изтегля служителите на полицията от съвместните екипи с прокуратурата, те биват принуждавани да напуснат „по собствено желание“. Различията в тактиката не изменят крайната цел, а именно - замразяване на борбата срещу организираната престъпност и корупцията, която се оказва приоритет за служебната власт единствено на думи. Всичко това обслужва интереса и на самите обвиняеми и подсъдими лица, чиито адвокати и политически представители не се притесняват, дори в лично качество, да искат закриването на специализираните органи на правосъдието.

Междувременно „Правен свят“ научили, че е осъществено ново назначение в политическия кабинет на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, което има връзка с Васил Божков – Черепа. Близък до Бойко Рашков бивш негов съпартиец, за когото са публично известни добрите контакти с Божков, е ходатайствал за назначението. Така укриващият се в Дубай обвиняем успява да запази пряката си връзка със служебното ръководство на МВР, която само формално загуби след като началникът на кабинета на Бойко Рашков – Елена Фичерова бе принудена да напусне заради разкритията, че е била учредител на партията на Васил Божков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети