Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков изригна с поредна атака срещу ГЕРБ, но замълча за срещата си с турския милиардер Гювен

Политика

Рашков изригна с поредна атака срещу ГЕРБ, но замълча за срещата си с турския милиардер Гювен

Очаквано Бойко Рашков нарече политически измислици откритите  допълнителни машини за гласуване в складовете на „Сиела“ като целта била тревога в обществото. Устройствата били внесени по въздух и не са минали по същия път на останалите на ЦИК.

„Бизнес на „Сиела Норма“ си е закупуването на другите машини, а не на българската държава. Този, които е купил тези машини, то той да отговори на въпросите“, за пореден път се оправда Рашков

Достъп до устройствата няма и те се охраняват, увери той. 

„МВР не се самопроверява, няма за какво, ние по искане на ЦИК вчера проверихме машините на „Сиела“ - къде и как се съхраняват и са открити на адрес като ЦИК. Разпоредили са на МВР да пази и да запечата складовете, да бди над тях“, каза силовият министър на кандидат-премиера Румен Радев като заяви, че нарочно споменава ЦИК постоянно. „Обвиняват ни в несъществуващи грехове. Включително днес ни погребаха в Русе“, каза той. 

Заяви, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват гласове.

„Свидетели сме отново на криминална активност от две политически партии у нас – това са ГЕРБ и ДПС. Ще покажем днес и утре, че и в неделя и в следващата седмица, клипове и снимки за тези две политически партии“, закани се предизборно министърът.

Той не спря с политическата атака и заяви, че „така някои лоши политици искали да вземат властта“.

Рашков отново се опита да се оправдае с управлението на ГЕРБ и да прехвърли отговорността към тях с думите, че „миналата година е започнало голямото раздаване“.

Строителството на „Хемус“ било кражбата на века.

„Авансово по тази процедура, без да е обявена поръчка, са сключени няколко договора, които са пред мен и които са за над 10 млн., от които половината са платени авансово – без търг, без поръчка, без избор на субект, а с директно договаряне“, коментира още Бойко Рашков.

„Много се надявам в бъдеще, че ще спре тази криминална дейност, при която се разнасят куфари с пари, да ги раздават главно на бедни, малоимотни хора. Както разбрахте, това е практика, която се прави основно от две партии'', обясни силовият министър на Радев.

„Доколкото ми е известно г-н Беличев (бившият вече изпълнителен директор на държавната “Автомагистрали” Стоян Беличев) вече не е в България. Може би след една пресконференциия, на която казах, че трябва да отправим към него няколко въпроса“, каза Рашков.

За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека. Това отчете директорът на националната полиция Станимир Станев. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

Рашков изброи и конкретни случаи от Тича, Пазарджик и Хасково като заяви, че това била „срамна политическа картина“.

Имал и запис от Берковица –за човек от общинската администрация, заснет от охранителна камера, да раздава пари.

Силовият министър отново се заяде с бившия премиер като попита "Защо тича бившият премиер, кого да успокоява в Хасковско? Извършилият престъпление ли? МВР било наблюдавало човека няколко месеца и материалите били в прокуратурата".

"Партии осигурявали чанти и куфари, а може би чували с пари, за да печелили избори". 

На въпрос обаче за срещата му с турския милиардер Гювен, от къде е произхода на парите за неговите 19 имота и няма ли конфликт на интереси, при това, че неговата служителка от вътрешна сигурност е съпруга на човека, който изработва ключа за машинния вот, Рашков заяви, че това нямало общо с пресконференцията и не отговори.   

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема