Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков отново „по сигнал“: Ноев твърди, че Борисов блокирал разследването за отравянето на Гебрев

Политика

Рашков отново „по сигнал“: Ноев твърди, че Борисов блокирал разследването за отравянето на Гебрев

Рашков отново по сигнал: Ноев твърди, че Борисов блокирал разследването за отравянето на Гебрев - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил да се вземат съответните мерки във връзка със сигнала на Бойко Ноев до него, че представители на българската прокуратурата и изпълнителна власт на най-високо ниво са възпрепятствали разследването за отравянето на трима български граждани, сред които и собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев, на територията на страната през април 2015 г., са съобщили МВР, предава БГНЕС.

В писмото си Бойко Ноев призовава вътрешния министър да предприеме необходимите действия за установяване на причините, довели до забавянето на разследването и съответно да го активизира.

Основание за неговото искане са и последните на британските власти, които са потвърдили съучастието на руския гражданин Сергеев (известен още под името Сергей Федотов) в опита за покушението с използването на „Новичок“ на територията на Великобритания през. м. март 2018 г.

„Същото лице, заедно с други, е установено в разследването на опита за убийство на трима български граждани на територията на България в края на м. април 2015 г. с отрова от същата химическа група. Срещу тях българската прокуратура е повдигнала съответните обвинения.

Заключенията на британските разследващи придават нови измерения на разследването, както в национален, така и в международен план. За пръв път официално се потвърждава пряката връзка между двете престъпления“, пише Бойко Ноев.

„Като свидетел по въпросното ДП № 513-ЗМК-124/2015 по описа на СДВР, в хода на вече 6 годишното разследване и на базата на многобройни източници в България и в чужбина у мен се утвърди категоричното убеждение за следното:

Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт, вкл. на най-високо равнище в периода април 2015 – април 2021 г. са разпореждали, или лично са предприемали целенасочени действия за възпрепятстване на разследването, за отклоняването му в погрешни посоки, за заличаване на доказателства, за саботаж на международното сътрудничество по въпроса и др. Потвърждения за това като имена, факти и обстоятелства има от многобройни източници, в т.ч. извън България“, се казва още в писмото.

Бойко Ноев е категоричен, че съществуват изобилни доказателства, че по указания от най-високите нива на властта в периода на управление на министър-председателя Бойко Борисов, за да не бъде разкрита обективната истина е било манипулирано, или възпрепятствано разследването по всяко едно от следните направления:

имената и самоличността на конкретните извършители;

оръдието на престъплението (съставът на химическото съединение)

мотивите за престъплението

възможните помагачи и поръчители

връзките с други терористични действия и инциденти на наша територия.

Бойко Ноев посочва още, че са „полагани специални усилия за недопускане, саботиране и прекратяване на разследванията по взривовете в обекти на производители на специална продукция (ЕМКО, Арсенал, ВМЗ и др.) в периода 2011-2020 г., както и възпрепятстване на международното сътрудничество по тези случаи“.

Той призовава вътрешния министър Бойко Рашков да бъде направен цялостен преглед на извършените досега разследвания по горните случаи, да анализират причините за възможни закононарушения, извършени от длъжностни лица и да вземат необходимите мерки за установяване на обективната истина.

„Това е важно и за възстановяване и на международния авторитет и доверие към България“, подчертава Бойко Ноев в писмото си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати