Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков за доклада на Държавния департамент: Да, моето име е там

Политика

Рашков за доклада на Държавния департамент: Да, моето име е там

Рашков за доклада на Държавния департамент: Да, моето име е там - Tribune.bg
Снимка:

Силовият министър намекна, че депутат на ГЕРБ няма да може да завърши образованието си в Академията на МВР

Министърът на вътрешните работи призна, че неговото име фигурира в доклада на Държавния департамент на САЩ. Това стана в отговор на въпрос на депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на комисията по сигурността в Народното събрание.

Тя поска да стане ясно дали силовият министър ще промени подхода си на работа.

„Много се надявам, че този път ще останете до края на заседанието. Защото когато ви попитах на предишното заседание за Амнести интернешънъл, вие си тръгнахте. Сега в доклада на Държавния департамент на САЩ се споменават незаконни арести, заплахи към медии. Ще има ли промяна в това отношение, след като през 2021 година бяхте два пъти служебен министър, а от декмври и в редовен кабинет“, попита Атанасова.

Рашков се опита да уязви депутатите от ГЕРБ, като по думите му незаконните действия били извършени от кадрите на партията, които сега са депутати, а тогава - вътрешни министри.

„Аз съм служебен министър от май 2021 година. Вие отговорете за пребиването на хора в центъра на София. Да, моето име е там. Но е там и във връзка с арести за купуване и продаване на гласове“, отговори Рашков.

Атанасова видя в думите на Рашков манипулация и му припомни, че явно е забравил, че за незаконните действия на полиците има наложени наказания, но да не забравя, че това се е случило през 2020 година, а докладите на Амнести интернешънъл и Държавния департамент се отнасят за 2021 година.

„Няма да отговарям на г-жа Атанасова“, заяви Рашков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ  настоя силовият министър да отговори и да коментира действията от 2021 година.

„Аз ви питам, за 2021 година. Коментирайте съдебните решения, които има вече във връзка с арестите по време на изборите и кампанията спрямо симпатизанти и членове на ГЕРБ, че са задържани незаконно. Вече е информиран и Европейският парламент. Да, г-н Рашков, хората отидоха и се оплакаха от действията извършени спрямо тях“, допълни тя.

Тогава Рашков се опита да направи ново внушение, че ГЕРБ са запознати с купуването на гласове.

Имено това провокира депутатът Манев да помоли председателят на комисията Атанас Атанасов да направи забележка на Рашков за вменяването на вина и да се запише в протокола, че прави внушения.

„Г-н Манев чудно ми е как ще се дипломирате. Как ще си напишете дипломата работа“, зави силовият министър.

Манев беше категоричен, че Рашков намеква, че той няма да може да завърши образованието си в Академията на МВР и поиска, и това да бъде записано в протокола на комисията.

Малко по-рано към силовия министър бяха зададени въпроси за бежанците и разследванията на заплахите към Каримански и прокурор от апелативната спецпрокуратура.

Рашков посочи за бежанците, че вече „започнахме да вземаме някои по-различни и по-сериозни мерки”, за да може да се усили противодействието на мигрантския натиск, който се увеличава.

„За целта най-напред командироваме служители от няколко регионални дирекции, освен тези, които са в непосредствена близост Бургас, Хасково и Ямбол. Второ командироваме служители на жандармерията и включително в близките дни, разбира се по във вътрешността на страната и военнослужещи. Така че ние ще засилим, доколкото държавата може да си позволи това, силите които противодействат на този увеличаващ се мигрантски натиск”, заяви вътрешният министър.

Що се отнася до заплаха с СМС към Каримански, Рашков заяви, че се разследва и се работи заедно с румънски служители, но като цяло има несъвпадения и противоречия дали е дело гражданин на северната ни съседка.

„Това е подготвяно деяние“, категорично заяви той.

За заплахата с патрон - писмо срещу прокурор, той заяви, че се разследва, но трудно щяло да се докаже „как така в чекмеджето се е озовало писмо, при положение, че не може всеки да влезе в сградата“.

Що се отнася до бежанците от Украйна той не можа да обясни дали и как се прави филтър на влизащите и дали ДАНС ги проверява, но спомена, че наистина прави впечатление, че има такива със скъпи коли.

„Направило ни е впечатление и на нас в МВР, че някои влизат със скъпи коли, но това не е облика на всички бежанци“, заяви Рашков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати