Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Равносметката: Кабинетът „Денков“ отчете постижения и ги подкрепи с предварително подготвен клип

Политика

Равносметката: Кабинетът „Денков“ отчете постижения и ги подкрепи с предварително подготвен клип

Равносметката: Кабинетът Денков отчете постижения и ги подкрепи с предварително подготвен клип - Tribune.bg
Снимка:

Кабинетът „Денков“ направи равносметка на свършената работа за 9-те месеца на власт. За загрявка на постиженията беше пуснат предварително подготвен клип, в които бяха обобщени резултатите – сред тях борбата с инфлацията, Шенген, подкрепата за земеделските стопани, раждаемостта, ръстът на доходите и инвестициите и визитата на украинския президент Володимир Зеленски.

30 километра построени и пуснати в движение магистрали

„Искам да подчерта един списък от резултати, голяма част от които потънаха в медийното пространство, защото бяха заглушавани от други събития. Имаме зелена светлина за автомагистрала „Струма“. Започваме строежа отново, след години забавяне заради спорове около Кресненското дефиле. Имаме всички необходими документи, за да започнем строежа. За този период от девет месеца имаме 30 километра построени и пуснати в движение магистрални пътища. През следващите девет месеца очакваме още между 60 и 90 километра да бъдат пуснати“, отчете Николай Денков. Той посочи още, че за първи път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите спортисти, шампиони на България и е предвидяло да им даде премии. Рехабилитацията на 24 напоителни канала, извършена от Министерството на земеделието и храните, също бе част от отчета на министър-председателя.

„Министерството на правосъдието вече започна разследване на военни престъпления в Украйна, със свидетелските показания на украински бежанци в България. Министерството на труда и социалната политика активира над 25 хил. икономически неактивни лица на пазара на труда, само за последните шест месеца на 2023 г. Министерството на туризма подписа споразумение за популяризиране на България с Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти“, изброи той.

По време на управлението е имало „пречки и умишлени саботажи“

„Няма да спестя и това, че често се сблъсквахме с чести хибридни атаки“, коментира Денков. Той даде пример с лъжата, че в България се връщат хиляди мигранти и че се изпращат чуждестранни мигранти, направили престъпления и убийства. Министър-председателят даде и друг пример, като посочи непрекъснатите атаки по отношение на спешната помощ по въздуха и проблемите с хеликоптера. „Абсолютно неправомерни, абсолютно некоректни“.

МВнР има 89 мерки, от които 61 са изпълнени

Според Мария Габриел водещ приоритет е била подкрепата за Украйна, както и премахването на морските и въздушни граници към Шенген. Габриел коментира и кризисна дипломация, отчитайки, че страната ни е спасила българските граждани от войната в Близкия изток. За нея е важно България да приеме първата си външнополитическа стратегия. МВнР има 89 мерки, от които 61 са изпълнени, по останалите са започнали изпълненията. Важно е България най-после да приеме първата външнополитическа стратегия в своята история. Продължават усилията, свързани с бранд „България“.

Еврозоната през 2025 г., доходи и бизнес

Двата стратегически приоритета пред България и Министерство на финансите са ясни – влизане в еврозоната през 2025 година и продължаване на политиката, стъпваща върху растеж на доходите и подпомагане на бизнеса, заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев. Той съобщи, че НЗОК е приела мярка, която ще позволи да се намалят значително плащания за ключови лекарства, използвани главно от възрастни хора. Василев отбеляза транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния и очакването на междуправителствената спогодба за сътрудничество. Това ще задълбочи връзките ни с Гърция, добави Василев.

Миграционният натиск към България трайно намалява от септември 2023 г.

Когато поехме МВР юни 2023 бяхме поставени в тежка ситуация, с 50% имахме ръст на опитите за нелегално преминаване на границите. В резултат на мерките ни, засилване на контрола по границата с 30% повече служители, постигнахме сериозни резултати, подчерта Калин Стоянов. Справянето с пътния травматизъм е другата приоритетна линия. От 1 юни 2023 до 5 март 2024 имаме 35 по-малко жертви по пътищата. Всичко, което предприехме с отнемане на автомобили и засилване на събираемостта на глобите, дава резултати.

За превъоръжаване на армията има над 1 млрд. лева

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев открои оказването на помощ на Украйна и успехите в отбранителната индустрия по време на отчета на кабинета в Министерски съвет.„Работим активно за предоставяне на въоръжение“, добави Тагарев. Той посочи, че за превъоръжаване на армията има над 1 млрд. лева над гласувания бюджет

Визията за бъдещето на България е подплатена с промените в Конституцията

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че визията за бъдещето е въплатена в конституционните промени и допълни, че неговите приоритети са свързани с реализирането на тези изменения.

Магистралната мрежа са във фокуса

Приоритетът през следващите 9 месеца е насочен към развитие на съществен напредък по магистралната мрежа на страната. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков В този смисъл, след като в първите 9 месеца успяхме да постигнем напредък в проектната и бюджетна обезпеченост, през следващите 9 месеца се фокусираме към възможното – а то е до края на 2024 г. да отворим до 90 км автомагистрални участъци, посочи Цеков.

До края на 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала „Европа“. Съществен напредък очакваме да достигнем и по магистралата Видин – Ботевград. Ще бъдат въведени и 32-километровото трасе Мездра – Ботевград. От магистрала „Струма“ остават 3 километра.

За здравеопазването водещ приоритет ще бъде изграждането на национална детска болница, както и усъвършенстването на трансплатационната дейност в страната.

Социалното министерство има 2 стратегически приоритета. Първият - продължаваме политиката на повишаване на доходите на населението. Важно е да постигнем целта заедно със социалните партньори да транспонираме директивата за определяне на МРЗ с предвидим механизъм.Приоритет е насърчаването на демографското развитие, Искаме да прекратим практиката да се раздават помощи по равно и на калпак. 

В сферата на образованието основен приоритет в следващия период остават темите за повишаване на качеството на образователния, академичния процес и на научните изследвания. 

Има прекалено много политическо говорене в сферата на спорта, заяви Димитър Илиев. През следващия период той иска да реши проблема със спортната инфраструктура.

Основен приоритет за министъра на туризма Зарица Динкова е да се продължи реформата в маркетинговите и рекламни политики, както и подпомагане на хотелиерите с иновации и устойчивост. Само с 5 млн. вложени ефективно имаме 70% възвръщаемост, ранни записвания на британския пазар за 2024 и 30% за 2025, и 20% за пазар Германия. Ще подпомагаме хотелиерите, продължаваме прозрачността и отговорността, добави Динкова. 

В сферата на околната среда министър Юлиан Попов добави, че има амбицията да съкрати инвестиционния процес с една година.

Достъпна устойчива енергия за гражданите искаме да постигнем. В рамките на тази цел водихме и изпълнявахме решенията в изминалия 9 месечен период. Това заяви енергийният министър Румен Радев. 

Земеделският министър Кирил Вътев отчете законодателните промени в подкрепа на местните производители са приоритет на министерството и възстановяването и модернизацията нанапояването в България.  

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отчете проактивните електронни услуги, а като приоритет за следващите месеци посочи слагане на край на секретните обществени поръчки. 

 



 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети