Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Размяна на обвинения след предложение на ГЕРБ за временната комисия за СРС

Политика

Размяна на обвинения след предложение на ГЕРБ за временната комисия за СРС

Снимка:

Десислава Атанасова: Има явни репресии на МВР срещу хора, които са в тази зала

„Временната комисия за СРС е единственият вариант да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи“, обяви депутатът от ГЕРБ - СДС Маноил Манев по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания.

„Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал Народното събрание, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати, когато сте от другата страна на неговата палка“, предупреди Маноил Манев.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия и обвини силовия министър, че под маската на борба с купения и корпоративния вот е извършена неправомерна намеса в изборния процес.

„ДПС сме много последователни по тази тема. Темата за неправомерната употреба на държавната власт и държавните органи по време на избори, я поставяме от много много години. Даже, когато говорим за модела, който искаме да разградим, казваме, че искаме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки“, уточни Цонев. Той посочи, че на консултациите с президента, са говорили именно за това.

„Казахме на президента, че тези случаи сме ги описали, че за тях имаме свидетелски показания, че кметове, които по закон участват в изборния процес, са викани и са подписвали декларации, че няма да участват в изборния процес, че полицейското насилие беше извън всякаква мяра“, подчерта депутатът от ДПС. Като богослов той призова да се чете „дебелата книга“, защото не може справедливост да се възстановява с несправедливост.

Социалистът Георги Свиленски, обаче, го репликира, че Бойко Рашков и служебното правителство са ограничили вота, с който ГЕРБ 12 години са управлявали България с 200 хил. гласа повече, без да ги заслужават. Свиленски даде пример с кв. „Христо Ботев“ в столицата, където 80% от населението е гласувало за ГЕРБ за 45-то Народно събрание, а само 2 месеца след това ГЕРБ е спечелил само 121 гласа.

„Дайте да направим комисията, която да покаже, че това явление е отвратително“, апелира в отговор Маноил Манев.

След като партиите на протеста изтъкнаха „новаторството“ на ГЕРБ за последните 12 години да „печели“ избори, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ констатира, че ставаме свидетели на „демокрация на лицемерието“.

„Създават се комисии и не се включват действия и бездействия на свои, по правило някой се опитва с тези комисии парламентът да се превърне в народен съд. Вашето поведение е заявка за диктатура“, предупреди Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ използва трибуната да призове колегите си „да не превръщат НС в Народен съд“, а адвокат Хаджигенов уточни, че изкореняването на порочните практики за купуване на гласове е работа на главния прокурор

„Той какво прави на Боровец на станцията на прокуратурата“, поинтересува се Хаджигенов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова напомни на депутатите, че има мандатност и нещата се променят.

„Не се знае кой в каква хипотеза ще бъде. Надавам се никой да не допусне това, което се случи в последната кампания. Има явни репресии и срещу хора, които са в тази зала. Ние от ГЕРБ винаги сме считали, че зловредните практики в изборния процес трябва да се показват. Не подкрепяме в продължение на един месец МВР да се ползва за бухалка и репресивен апарат срещу партия ГЕРБ. Ако продължавате да отстоявате правата на всички български граждани, следва да подкрепите създаването на тази комисия“, призова депутатите в зала Десислава Атанасова.

С 82 гласа за", 69 - против" и 64 - възъдржали се" депутатите в зала отхвърлиха предложението за временна комисия на ГЕРБ.   

 

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още