Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рекордьори: Шалапатова, Стойчева и Кръстев - най-пътуващите министри

Политика

Рекордьори: Шалапатова, Стойчева и Кръстев - най-пътуващите министри

Рекордьори: Шалапатова, Стойчева и Кръстев - най-пътуващите министри - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева са едни от най-пътуващите министри зад граница в кабинета „Денков“, пише БГНЕС.

За периода от 6 юни 2023 до 1 февруари 2024 г. министър Шалапатова е осъществила 14 командировки в чужбина на обща стойност 33 743 лв. Пътуванията на нейната колежка Милена Стойчева са най-малко 12 - или поне за толкова има информация от открити източници, като към момента не е ясна стойността на нейните визити. Сред най-пътуващите е и министърът на културата Кръстю Кръстев.

Две от командировките на Шалапатова са еднодневни, девет са двудневни и три са тридневни. Най-скъпата командировка на социалния министър е на стойност 4091.54 лв. за пътни разходи и три нощувки, в която се включват две командировки – в Женева, Швейцария, за защитата на доклада на България за правата на децата пред Комитета по правата на детето към ООН, и в Атина, Гърция, за участие в конференция на сп. „Икономист“ на тема демография, където разходите за нощувка са поети от организаторите.

Най-голямата гъзария: Шалапатова и кабинета ѝ си накупили телефони, таблети и лаптопи за по 10 хил. лв. на човек

Откакто е министър, Милена Стойчева на три пъти посещава САЩ. Там тя присъедини страната ни към Споразуменията „Артемида“ на НАСА, а също така обсъжда развитието на иновациите и технологиите със старши съветника на губернатора на щата Калифорния Гавин Нюсъм Ди Ди Меърс. Развитието на космическия сектор е и тема на една от визитите и в Брюксел. Стойчева също така се стреми да развива иновациите и със съседните балкански държави. Те са тема на нейните разговори в Румъния и Хърватия, като тя бе съвсем неотдавна през февруари. „Целта ни е да създадем устойчиви партньорства с държавите от региона, които да привлекат таланти, да се изгради интелигентна специализация и технологичен капацитет. Целта е да превърнем Югоизточна Европа в център за технологични иновации“, каза Стойчева.

През ноември 2023 тя посети Испания и Финландия, където в центъра на внимание бяха развитието на стартъпите. На Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) в Дубай Стойчева заяви, че до 2030 г. се очаква ВЕИ да осигурят близо 50% от световното производство.

Министърът на културата Кръстю Кръстев активизира културните връзки с РС Македония Германия, Мароко, Турция и други страни по време на своите пътувания. В РСМ той представи „Съкровищата на сребърна Тракия“, в Истанбул откри изложба за Желязната църква „Свети Стефан“, а в Германия популяризира българската култура и посети театъра в Магдебург.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети