Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ремонт на ремонта: ПП-ДБ с трета поправка на Закона за съдебната власт заради разследването на Сарафов

Политика

Ремонт на ремонта: ПП-ДБ с трета поправка на Закона за съдебната власт заради разследването на Сарафов

Ремонт на ремонта: ПП-ДБ с трета поправка на Закона за съдебната власт заради разследването на Сарафов - Tribune.bg
Снимка:

ПП-ДБ предлагат и въвеждане на единна система за случайно разпределение на делата в съдебната система

„Продължаваме промяната-Демократична България“ са внесли трети поред промени в Закона за съдебната власт, с които да се задължи прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи обвинител за разследване на сигналите срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в битието му на заместник на отстранения от ВСС Иван Гешев.

Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Най-важното във внесените изменения е частта, че механизмът за разследване на главния прокурор се отнася с еднаква сила и за неговите заместници. Именно това блокира процеса преди 2 седмици, когато ВСС обяви, че не може да назначи съдия Даниела Талева като прокурор по разследването на обвинител номер 1, тъй като в съдебния закон е пропуснато да се каже, че освен главния, той може да разследва и неговите заместници.

Проблемът беше, че сигналът, по който трябва да работи съдия Талева като прокурор по разследването, е за имотното състояние на близки до Борислав Сарафов в качеството му на заместник на главния прокурор. Записано е още, че „извършените действия до този момент запазват своето действие“, което означава, че изборът на съдия Талева за разследването срещу Сарафов е валиден.

ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската колегия на ВСС от всякакви мними оправдания за започване на разследване за престъпления на главния прокурор и заместниците му“, написа във фейсбук Лена Бориславова. Тя публикува и пълния текст на промените.

От тях става ясна и друга залегнало изменения - прокурорът по разследването на главния и заместниците му да не се избира с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) за случайно разпределение, а с чисто нова.

Уточнява се също, че тя ще заработи в срок до шест месеца от влизането в сила на промените, като дотогава се прилагат действащите системи за случайно разпределение. Във фейсбук страницата си народният представител от ПП-ДБ Божидар Божанов коментира, че системите за случайно разпределение на дела в съдебната власт са дългогодишен проблем.„Системите за случайно разпределение на дела в съдебната власт са дългогодишен проблем - променяни са многократко и всеки път в тях липсва доверие, често основателно.

С (пред)последните изменения в Закона за съдебната власт въведохме изискване на криптографски гаранции за случайния избор (напр. квалифициран времеви печат и/или верижно хеширане на направените разпределения).

Само че в съдебната система има поне три действащи системи за случайно разпределение. Одитирането на всички и поддържането им в адекватен вид е излишно и неефективно усилие.

Затова вчера, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със случайното разпределение на преписките за разследване на главния прокурор, внесохме нови изменения, с които се въвежда единна система за случайно разпределение, която ще се ползва от всички, през потребителки интерфейс или през служебен такъв (API).

Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с публичен и одитиран изходен код, с проследимост и гаранции срещу подмяна на данни. Само така ще могат да отпаднат съмененията за манипулации“, пише той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети