Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Решено: Даваме зенитно-ракетни комплекси на Украйн с отпаднала необходимост

Политика

Решено: Даваме зенитно-ракетни комплекси на Украйн с отпаднала необходимост

Решено: Даваме зенитно-ракетни комплекси на Украйн с отпаднала необходимост - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната комисия по отбрана проведе извънредно заседание днес.

Комисията гласува да дадем зенитно-ракетни комплекси с отпаднала необходимост на Украйна.

Проектът на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна е внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Ивайло Мирчев, Калоян Икономов, Джейхан Ибрямов, Валентин Радев и Елхан Кълков, пише БГНЕС.

“Изразяваме съмнение. Докато не сме уверени, че това няма да с е отрази на нашата национална сигурност ние ще се въздържим”, това заяви Александър Вълчев от ИТН.

“Свиква се извънредна комисия в 12:45 ч. и сега в 15:00 ч. се провежда извънредно заседание на комисията. Нямам идея кога това решение е вкарано в деловодството, кога е пратено в МС и изпълнителната власт е взела решение по 8 точки. Това граници с престъпление”, каза Николай Дренчев от “Възраждане”.

“Човек трябва поне малко достойнство да има, когато прави такива предложения. Вашето министерство е на България или на Украйна? От няколко месеца се дават само оръжия на Украйна. Учудвам се на годините и на службата ви. Има Видов ден и вие го знаете”, заяви и Борислав Гуцанов от БСП, обръщайки се към заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

“Моята практика е над 50 години. Всичко, което сме предоставили на Украйна и за което говорим е неизправно за България, да стои само в складовете ни няма смисъл. Ние не сме разкомплектовали нито една бойна способност”, подчерта Атанас Запрянов.

Вносителите предлагат първо Република България да предостави на Република Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Министърът на отбраната се очаква в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика, да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за комплектоване на военновременните формирования и да се подготви предложение за предоставяне на тези въоръжения и техника на Украйна.

Министерският съвет трябва да предприеме действия по изпълнение на Решението за предоставяне на съответното въоръжение и техника на Украйна.

Министерският съвет също така трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците в HATO за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

Министерският съвет ще трябва и да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави-членки на НАТО.

Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Трябва да се разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 лица от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.

Министърът на отбраната трябва да проведе преговори и сключи споразумение за организиране на обучението и подготовката на лицата от настоящото Решение, включително и за предоставянето на необходимото въоръжение, боеприпаси и логистично осигуряване за срока на обучението.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Украйна, техника
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети