Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ресорът на Мария Неделчева-Габриел включва още образование, изследвания, култура и спорт

Политика

Ресорът на Мария Неделчева-Габриел включва още образование, изследвания, култура и спорт

Ресорът на Мария Неделчева-Габриел включва още образование, изследвания, култура и спорт - Tribune.bg
Снимка:

Това става ясно от писмото на Урсула фон дер Лайен до българския еврокомисар

Официално Мария Неделчева-Габриел ще отговаря за ресора „Иновации и младеж“. Той обаче включва в себе си още образование, изследвания, култура и спорт. Това става ясно от писмото, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила до българския еврокомисар.

„Най-добрата инвестиция в нашето бъдеще е в нашите млади хора, нашите новатори и нашите изследователи. Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и нашата способност за лидерство“, пише Урсула фон дер Лайен до Мария Неделчева-Габриел.

Председателят на ЕК подчертава важната роля на образованието за създаване на подготвени и професионални кадри. „Култура и спорт също са важни инструменти за подобряване на нашето психическо и физическо благосъстояние и за създаване на работни места и растеж“, пише в писмото.

„Вашата задача през следващите пет години е да развиете потенциала и да гарантирате, че  образованието, научните изследвания и иновациите ще ни помагат да постигнем нашите амбиции и по-широки цели“, се обръща Урсула фон дер Лайен към българския еврокомисар.

Програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“, „Творческа Европа“ са една малка част от задълженията, с които е натоварена Мария Неделчева-Габриел.

Бюджетът на „Еразъм+“ до 2020 г. е 14,7 млрд. евро. Програма „Хоризонт Европа“ е най-амбициозната до момента за научни изследвания и иновации. Предложението на ЕК е за периода 2021—2027 г. програмата да е с бюджет 100 милиарда евро. В него се включва 97,6 милиарда евро по линия на програмата „Хоризонт Европа“ (от които 3,5 милиарда евро ще бъдат разпределени за фонда InvestEU), а 2,4 милиарда евро — за програмата на Евратом за изследвания и обучение.  1 милиард и 460 милиона евро е бюджетът на програмата „Творческа Европа“.

Нашият еврокомисар е натоварен със задачите да се изгради европейско изследователско пространство, да гарантира развитието на научни изследвания, европейските университети да бъдат свързани в мрежа, да отговаря за цифровото образование, за насърчаването и съхраняването на културното наследство.               

„Искам да популяризирате спорта като инструмент за включване и благополучие. Като част от това, трябва да разширите #BeInclusive EU Sports Awards и да увеличите успешната Европейска седмица на спорта, за да помогнем на повече хора да бъдат по-активни“, пише още председателят на ЕК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Дрън дрън Това.стари и изтъркани програми, ходят европейските студенти в чужди университети, нашите нищо не им признават оттам, тъй като нашите програми са остарели с половин век, и умните студенти веднага напускат България, за да учат иновации навън.
10.09.2019 15:15 / Отговор
Мрън мрън Кой го интересува,колко си тъп и злобен,че мрънкаш неадекватно.Стара и празна е главата ти.
10.09.2019 18:32 / Отговор
ЦРЧР г-жа Габриел ще управлява Програма "Еразъм+" на европейско ниво, а България не може да се оправи с нея на национално дори - Центърът за развитие на човешките ресурси, който я управлява в България, се тресе от корупционни скандали и до ден днешен!

https://capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/30/3944948_ministerstvo_za_osvobojdavane_na_neudobnite/
11.09.2019 02:05 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети