Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рибарски: По-ниската цена за втечнен газ засега е само за два кораба и 200 млн. куб. метра

Политика

Рибарски: По-ниската цена за втечнен газ засега е само за два кораба и 200 млн. куб. метра

Рибарски: По-ниската цена за втечнен газ засега е само за два кораба и 200 млн. куб. метра - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски от ИТН коментира пред журналисти, че по-ниската цена за втечнен газ, договорен при посещението на премиера в САЩ, засега е само за два кораба и 200 млн. куб. метра.

„Количеството ще стигне за май, юни и юли“, уточни Рибрски. Той изрази надежда, че щом е постигната тази еднократна договореност, то това е постижимо и при дългосрочните доставки. Рибарски не е запознат с кое търговско дружество е сключен договорът, дали това е „Булгаргаз“ или ще има нови посредници.

„Продължават да се търсят и други алтернативи за доставки. Още се водят разговори с Азербайджан, разглеждат се и други възможности“, увери Рибарски. Той отрече кабинетът да замества зависимостта към руския газ с такава към друг доставчик.

„Засега не се разглежда възможността за нов договор с „Газпром“. Доставките са едностранно прекратени, разговори винаги могат да се водят с всеки, който е склонен, стига да се изпълняват договорите“, смята депутатът. На въпрос мисли ли се плащанията да бъдат превалутирани в рубли, той препрати към ЕК, която имала позиция по темата.

Ивайло Мирчев от ДБ също подчерта, че има възможност цената на договорените количества втечнен газ да е по-ниска, включително с транспорта.

„Дори да е равна с цената на руския газ, това е радващо за нас“, изтъкна Мирчев. Относно липсата на данни за резервирани капацитети, Мирчев отбеляза, че това е проблем, който ще бъде решен.

„Целта в момента е да имаме много източници на доставки, за да не може България да е зависима и да имаме нулева зависимост от Русия“, посочи депутатът от ДБ. Относно обвиненията на ГЕРБ за далавери в договорите, Мирчев прикани колегите си да дадат доказателства в новосъздадената парламентарна комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати