Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Риск България да изгуби 4% от БВП от износа на ток, ако затворим мощностите, разписани в ПВУ

Политика

Риск България да изгуби 4% от БВП от износа на ток, ако затворим мощностите, разписани в ПВУ

Риск България да изгуби 4% от БВП от износа на ток, ако затворим мощностите, разписани в ПВУ - Tribune.bg

Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: Ако затворим мощности по ПВУ, ще изгубим от износ на ток повече от парите по Плана за възстановяване

„В последните 30 години ние не само не увеличихме базовите си мощности, а ги намалихме – затворихме блокове на АЕЦ Козлодуй, не построихме „Белене“. След като спря 6 блок на АЕЦ за ремонт, се наложи да внасяме ток – т.е. една базова мощност ни събаря. За мен изключително важно е да ви съобщя, че ако изпълним спирането на мощности по плана за възстановяване, ще загубим повече пари от износ, отколкото ще получим по Плана. Сигурно Асен Василев ще ни обясни защо е прието така“.

Това заяви по време на форума Powers Summit 2022 проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов - председател на Българска минно-геоложка камара; Председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД.

Той даде пример с увеличаващото се производство на въглища в света и обясни, че България е съвсем минимален замърсител в това отношение.

„Ако не вземем мерки сега, от 1 януари трябва да започнем да затваряме мощности“, предупреди проф. Вълканов.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи, че най-големият проблем пред енергетиката е приетото в Плана за възстановяване на производството на въглищните централи.

„След като се случи това, ние ел. енергия няма да изнасяме вече. Можем да се превърнем и във вносител. Износът е 4% от БВП, ние ще свием 4% за една година. Ето толкова е сложен проблемът“, подчерта Добрев.

ГЕРБ призовава за свикване на КСНС при президента, защото това е риск за националната сигурност, подчерта Делян Добрев. Той опреди като приоритет за партията си и запазване на компенсациите за бизнеса.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ не коментира твърденията, че разписаното в ПВУ ще е убийствено за енергетиката.

„Това, което заварихме в плана беше затваряне на мощности и замяна с парогазова централа. Аз тях против, това беше преди войната. Ако бяхме го направили щяхме да сме „доста в тиквите“, каза той.

Според него Европа върви към затваряне на централите, но войната е дала възможност да се преразгледа това. „Истината трябва да се погледне директно в очите – Европа върви към декарбонизация. „Това, че ние можем временно да отложим не значи, че не трябва да се търси алтернатива“, каза той и отново се обяви за впрягане на геотермалните извори в производството на енергия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати