Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ролята на МВР по време на изборите скара Бойко Рашков и ДПС

Политика

Ролята на МВР по време на изборите скара Бойко Рашков и ДПС

Ролята на МВР по време на изборите скара Бойко Рашков и ДПС - Tribune.bg
Снимка:

Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства във връзка с нарушения по време на изборния процес, посочи вътрешният министър

Напрежение между Бойко Рашков и ДПС за ролята на МВР по време на изборите. Повод за скандала стана изслушването на вътрешния министър в парламента, инициирано от Антоанета Цонева от „Демократична България“. Темата беше за това колко нарушения са установени при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли и ноември.

„На изборите през 2021 са образувани извънредно много подвижни избирателни секции. Подвижните урни, които бяха феномена на миналите избори се използваха като масова практика за заобикаляне на машинното гласуване. Не може да не сте видели какво се случи в Разград, Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и други региони на страната. Два пъти е нараснал броя на желаещите да гласуват с подвижна секция във Върбица в Шуменско, където подвижните урни са били повече от другите секции. Или в Стамболово, където 50% от избирателите са гласували с подвижни урни. Инвалидизирани са били цели семейства и фамилии, приемани са епикризи от хора, изкарали пневмония през 2018“, заяви Цонева от парламентарната трибуна“, заяви Цонева от парламентарната трибуна.

Нейните съмнения бяха потвърдени от вътрешния министър.

„През юли е имало повече от 202 сигнала за нарушения, свързани с подвижни урни, по които са образувани 38 досъдебни производства. През ноември преписките по сигнали са 287, а производствата - 18, отчете министърът. Той даде примери с конкретни региони като Хасково и Разград.

По думите му в Хасковско е имало сигнали за съмнение за 798 случая. Така например в Минерални бани 313 са били лицата, подали заявления за гласуване с подвижна урна, а от тях 20 не са представили никакви документи. В Разград пък има 188 проверки по преписки. Образувани са 26 досъдебни производства и по това регионът бил рекордьор. 13 от тях в Исперих, 3 - в Кубрат, 6 - в Разград, 4 - в Лозница. Няма нито един отказ от страна на прокуратурата.

„В хода на проверките полицаите са се натъкнали на фрапиращи нарушения. Голяма част от гражданите не са подавали заявления, подписите не са били техни. Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи“, разказа Рашков.

Имало и жалби срещу полицейски служители, които са си вършили работата, но проверките не открили данни те да са нарушавали задълженията си.

„В Разград 17 от досъдебните производства са образувани не от МВР, а не от прокуратурата“, каза Рашков и допълни, че критиките трябва да са към нея, а не към ведомството му.

„Казвам го с ирония, защото подобно поведение би означавало нарушение на държавността и законите на страната“, допълни той.

„В Търговище пък имало 5 досъдебни производства от 12 заявителски материала. И в Попово, и в Омуртаг са завършили със съдебно решение, доказващо нарушение. Това е независимият съд. Прокурорът е преценил и е внесъл материалите, не МВР. Но това е признание, че органите на полицията са си свършили работата, за да се произнесе съдът“, каза министърът.

Остра реакция дойде от страна на ДПС. Репресии в действията на МВР видя лидерът на движението Мустафа Карадайъ. „Искам да поздравя МВР за всички действия срещу купения вот“, каза той и посочи, че винаги имало купен вот от властимащите.

„Къде е прокуратурата да провери за законност на действията на МВР“, попита Мустафа Карадайъ. По думите му „милицията нахлула в домовете на най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди“ и се подигравала с избиратели. Действията на МВР били пък против опозицията.

„Никой сигнал не може да служи за основание на когото и да било, още по-малко на полицията, която получава политически нареждания от министъра на вътрешните работи", заяви Карадайъ, разпалено от трибуната.

„Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хиляди са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?“, попитаха Рашков от ДПС.

В разгара на скандала Мустафа Карадайъ дори напусна демонстративно залата.

„Около Гурково има един особено активен търговски регион, където по избори се засилва търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чийто лидер напусна току-що залата“, заяви Бойко Рашков.

„Дали са подадени сигнали или МВР е инициирало такива проверки - това е маловажно“, допълни той. Рашков отрече да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български граждани. „Министърът е политическо лице и не дава такива разпореждания“, обясни още силовият министър.

От ДПС нападнаха Рашков, че лидерът им е бил лично обвинен от министъра. Според тях в пленарната зала хората с увреждания са поставени на равна нога с търговците на гласове.

„Нека някой не си въобразява, че е по-загрижен за лицата с увреждания, отколкото друг. ДПС иска да каже на обществеността – „ние сме и други няма, а вътрешният министър не мисли за правата на гражданите с увреждания“. Истината е, че служителите на МВР охраняват избирателните секции и в хипотезата на подвижните секции. Това им дава възможност да видят кой гласува с тези подвижни урни. Имаме описани случаи, при които не се касае за лице, което не може да отиде до секцията. Избирателят е бил на двора и си е цепил дървата, толкова му е било тежко състоянието. Нека това не определя облика на гласуването с такива секции“, отсече Бойко Рашков.

Той също така заяви, че в Разград местни лидери на ДПС са имали пререкания с органите на МВР и са „призовавали хората да извършват граждански арести на полицаи“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп