Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ромпой: Три фундамента крепят ЕС – мир, просперитет и демокрация. В България има и трите!

Политика

Ромпой: Три фундамента крепят ЕС – мир, просперитет и демокрация. В България има и трите!

Ромпой: Три фундамента крепят ЕС – мир, просперитет и демокрация. В България има и трите! - Tribune.bg
Снимка:

Бившият председател на Европейския съвет е категоричен, че Общността няма да се разпадне

„Три са основните фундамента, които крепят ЕС, и това са мирът, просперитетът и демокрацията. Мога да кажа, че и трите ги има тук, в България“. Това заяви бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той взе участие в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

„Не гледайте толкова какво се случва днес, какво ще се случи утре или вдругиден. По-важното е да запомните откъде сте тръгнали и накъде отивате. Ние сме тръгнали от Студената война, а сега имаме стабилност и мир и, ако има война, тя е извън ЕС. Знаете, война имаше в Западните Балкани и в Украйна, но не и в ЕС“, подчерта Ромпой.

По думите му има държави, в които има проблеми с демокрацията, като например Унгария и Полша, но ЕС е предприел необходимите мерки срещу тях, за да не стигнат по-надалеч кризите.

Ромпой категорично заяви, че следващият Европейски парламент ще бъде доминиран от проевропейски настроени представители.

„В следващия ЕП ще има проевропейско мнозинство, но европейските институции не трябва да забравят, че ще им се наложи да функционират по много по-сложен начин и ще са необходими поне три партии за формиране на мнозинство в ЕП. Без възобновено доверие в ЕС и неговите институции, болестите ще продължават“, категоричен бе Ромпой.

По думите му основна причина за всяването на недоверие у европейските граждани е разпространяването на дезинформацията с посредничеството на социалните мрежи и в отсъствието на традиционните медии. А в традиционните партии в цяла Европа се е развил страх от популизма.

„Мейнстрийм партиите са уплашени от популистите и антиевропейския дискурс. Страхът обаче не е направил никого по-силен. Нищо голямо не е изградено от страх“, предупреди политикът.

Херман Ван Ромпой посочи още, че популистите са били принудени да променят стратегията си. След решението за Брекзит те вече не искат държавите им да напускат Общността, а да я разрушават отвътре.

„ЕС няма да се разпадне, защото една държава е решила да го напусне. За сметка на това обаче Великобритания ще бъде принудена да плати висока цена заради Брекзит и това вече се случва. От юни 2016 г. паундът се е обезценил с около 20%. Има цена за излизането от ЕС, където е общият пазар. Това излизане трявбва да се направи както трябва, защото иначе ще настъпи хаос, който ще принуди Обединеното кралство да преговаря отново“, предупреди Ромпой.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети