Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Плевнелиев: Промяната ще се случи, само ако няма втори мандат на Румен Радев

Политика

Росен Плевнелиев: Промяната ще се случи, само ако няма втори мандат на Румен Радев

Росен Плевнелиев: Промяната ще се случи, само ако няма втори мандат на Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

„Популизмът изцяло завладя публичното политическо пространство. Промяната ще се случи само, ако няма втори мандат на Румен Радев. Модернизацията на държавата е спряна. Доброто име на страната в ЕС е поставено под въпрос. За всички тези проблеми можем да посочим като отговорен действащия президент“. Това казва в интервю за БГНЕС президент на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

Той определи настоящия държавен глава Радев като разединител на нацията – защото противопоставя хората едни на други. Това не помага да намерим правилните решения, защото такива решения се намират, когато всички се обединим. Само заедно можем да се справим, подчерта Плевнелиев.

Според него ни трябва умерен човек, какъвто е проф. Герджиков и донякъде Лозан Панов.

„Народът е казал – „Рибата се вмирисва откъм главата. Дайте да сменим главата. Тогава ще започне промяната, което означава нов президент, убеден демократ, който да може да лекува раните в обществото от раздялата, от противопоставянето, от неизпълнените обещания, от раздадените, но с нищо неподплатени присъди на президента Радев. Считам, че е добре, че вече я има тази алтернатива и искрено ще се надявам в останалите седмици хората наистина да видят популистките действия и да се сблъскат с тях.

Виждате – в енергетиката наблюдаваме пълен хаос, никакви решения. В борбата с коронавируса отново наблюдаваме пълен хаос“, категоричен беше Плевнелиев.

Борба с коронавируса означава ваксинация, означава план, разписан по седмици, по месеци, който да е валиден за обществени групи.

„Доктори, учители, не може да разберат от днес за утре, че няма да бъдат допуснати до работа и тази сутрин българските лекари не могат да лекуват хилядите имащи нужда от лечение пациенти, а биват принудени да се редят на опашки, защото някакъв провален министър, който е антиваксър, се упражнява с живота на българите. Имате и един президент Радев, който не му поиска оставката, тоест той е пряко отговорен за случващото се в държавата“, заяви Плевнелиев.

„Служебното правителство е популистко, променя неща от днес за утре. То реши да се заиграва с помощите за възрастните хора. Взеха парите от магистрала „Хемус“, за да ги разпределят популистки на възрастните хора за изборите. От една страна днес имаме президент-популист, който пося семето на популизма в България, направи го модерно, то завладя президентската институция. От друга гледна точка имате популистки партии, които се борят за властта и има голям шанс да я вземат“, заяви държавният глава в периода 2012-2017 г.

Според него популистите знаят как да се заиграят със страховете на хората. Възходът на популизма е свързан с миграционни кризи, терористични атаки и бедността. Навсякъде, където има нерешени проблеми в обществото, има два начина за разрешаването им. Единият е популисткият – лицеви опори, обещаваме безумни неща, само и само да вземем властта. Другият е работещ, устойчив, проактивен начин – как да адресираме проблемите на обществото, за да дадем работещи решения.

„Да, през март 2020 г. ние бяхме изненадани. Но дали си спомняме, че тогава имаше Национален оперативен щаб, който взимаше решения отговорно и пред очите на хората? Дали си спомняме, че тогава имаше добра комуникация с хората? Достойни българи като ген. Мутафчийски, като проф. Балтов, бяха изчегъртани, защото спасяваха хиляди човешки животи. Те излязоха през март 2020 г. открито пред целия български народ и казаха – „Това ще стане. Дайте да вземем тези и тези мерки“. Къде са тези най-елементарни неща днес? Успехът е и база на добрата комуникация. Днес сме поставени в хаотична и невъзможна ситуация от хора, които не разбират какво правят“, поясни той.

„По отношение на енергийната криза – когато аз бях президент на България, имахме план „България 2020“. В него имаше ясни приоритети за българската енергетика. Енергийна диверсификация, либерализация и енергийна ефективност, от която печелят милионите българи. Имаме национална програма за саниране на панелните блокове. Излезе президентът Радев и каза, че това е много корумпирана програма и я спря. Нещо повече, в новите еврофондове пари за саниране на блокове вече няма. Отговорността за това е на Радев. Сега ще се насочат пари към нова ядрена централа. Аз не съм против. Но винаги бих избрал санирането и удължаване на живота на панелните блокове. В енергетиката винаги сме имали – план, посока и приоритети“, допълни държавният глава.

„Парите за бизнеса – 40 млрд. лв. – подготвени, договорени, спрени от президента Радев, който каза, че планът не работи и трябва друг. За една година вицепремиерът Атанас Пеканов не бил свършил нищо“, посочи Плевнелиев. С една година закъснение, последни на опашката и постоянно обяснявайки как Европейската комисия е виновна за нещо, ние не сме били получили един лев аванс. Плевнелиев подчерта, че именно в тези действия си проличавал популизмът. Популистите обичали да се заиграват с Европейската комисия. България зависела от производството на въглища, а ние дори не произвеждаме въглища – копаем буквално кал, толкова нискокачествени са нашите въглища, допълни той.

„Сега някой се заиграва със съдбата на 20 хил. български миньори. Това е президентът Радев, който се опитва да играе като добрия герой, който защитава правата на българските миньори, с лошата Европейска комисия. Това създава траен проблем за България. Първо, Европейската комисия няма да се поддаде на това елементарно упражнение. Трябва да имаме ясна стратегия как и кога ще приключим. Второ, този подход на президента Радев не е честен към децата на българските миньори, защото те трябва да знаят, че професията на бащите им няма бъдеще. Спомнете си един велик политик – Маргарет Тачър. През 80-те години тя отиде при миньорите и каза „Вашата професия няма бъдеще. Да, държавата ще ви помогне, ще ви квалифицираме, ще ви помогнем, но няма да копаем повече въглища, защото така замърсяваме и вашите деца ще страдат“, отбеляза Плевнелиев.

Според него бруталният популизъм, с който сме залети, е същият като в Италия, Унгария и в Бразилия. Популистите не дават дългосрочни работещи решения. Той даде пример с Италия, която е потънала в криза, защото нито един от проблемите й не е решен.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати