Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Йорданов: Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий

Политика

Росен Йорданов: Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий

Росен Йорданов: Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий - Tribune.bg
Снимка:

„Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий“. Това каза пред БНР психологът Росен Йорданов. Той добави: „Това прилича на мазохистичен сценарий, който започва с една еуфория, минава през етап на асоциални действия и преминава във фаза на натрапчиво повторение, в която се намираме в момента - да правиш нещо, което не ти носи пряката цел, за да стигнем до мазохистичния триумф, който ще бъде на изборите, когато ще се види, че претенциите няма да бъдат удовлетворени и накрая ще стигнем до депресивния извод, че ние не сме народ“.

Йорданов направи сравнение с протеста от 2013-а година, който беше срещу правителството на Пламен Орешарски, като припомни, че и тогава обект на недоволството бяха същите хора - Делян Пеевски, Ахмед Доган, олигархичната власт от съветски тип и хората, които стоят зад нея и дърпат конците: „И сега се припознават изпълнителите. Може би Христо Иванов е най-близо до целта, но той отдавна май не е с протестиращите, които правят все по-минималистични, но все по-ярки и бурни пърформанси. Тогава се протестираше срещу същото и се получи същото. Под шапката на търсене на прозрачност, справедливост и повече демократичност, се прокраднаха много различни интереси, както се случва и сега“.

Психологът коментира, че наблюдавайки начина, по който се развиват протестите сега, прогнозира и те да достигнат до същия край, както през 2013-а година: „Финал, в който ние трябва да кажем, че не сме постигнали целите си. Все повече се губи разумът. Протестът няма един фокус“.

Според Йорданов енергията на хората се разпилява по различни сценарии и така трудно могат да се постигнат целите. Той посочи, че организаторите на протестите умишлено търсят ескалация, а действията на полицията са „страхливи и не отговарят на действия на полиция, която има самочувствие да действа ефективно“.

Психологът посочи, че гражданският протест се изкривява и лицата, които бяха в първите дни по площадите, вече са заменени от други и това е притеснително:„Отново режисьорите са същите и те не са във фокуса на вниманието“.          

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Георги И аз имам същите притеснения, макар че участвам в протестите. Но какво да направим реално? Коя е по-добрата алтернатива?
05.08.2020 14:49 / Отговор
ХОРА, РАБОТЕТЕ С ЛАКЪРДИИ И ПРЕТЕНЦИИ НЕ СТАВА! НЕ ОБСЛУЖВАЙТЕ ЧУЖДИ АНТИБЪЛГАРСКИ СЦЕНАРИИ НА БСП, КОЯТО 10 ГОДИНИ, БЛАГОДАРЕНИЕ САМО НА БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА НИ ИЗСМУКВА ПАРИТЕ-
05.08.2020 15:02

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати