Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Йорданов: Радев ни вкара в морален разврат и банкрут

Политика

Росен Йорданов: Радев ни вкара в морален разврат и банкрут

Росен Йорданов: Радев ни вкара в морален разврат и банкрут - Tribune.bg
Снимка:

Той не е изненадан, че основният закон на държавата се използва като някакъв вид индулгенция за личната безотговорност и некомпетентност на Петков и неговия ментор Радев

Най-големият грях на президента Румен Радев е, че превърна българите от общество и нация в племе – с племенен тип култура и племенен тип психология. Това заяви в интервю за БГНЕС социалният психолог Росен Йорданов.

„Тласнаха ни отново в менталното състояние на племенна „сбирщина“, населяваща една територия, както де факто са описвани от Херодот древните траки, в което въпреки общия език и културни традиции, всяко едно племе е враждувало с друго. Тези племена очевидно не са достигнали разбирането, че тяхното обединение би дало най-важния резултат за целокупната общност - синергията, която може да накара обществото ни да се движи в една възходяща посока и да постига значимите цели на една силна нация“, заяви той.

Йорданов посочи, че се налагат две интерпретации след решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен указа на Радев за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката.

Едната е тази на симпатизантите на Петков и Радев, които по доста инфантилен начин се опитват да омаловажат случващото се, придавайки му формален и едва ли не „декоративен“ смисъл и „дискутират“ ултимативни параграфи на основния закон.

Другата позиция, споделена не само от хората, които не им симпатизират, но и от тези, които съвсем зряло осъзнават фундаменталното значение на нормативната и морална „хигиена“ в жестовете и актовете на държавата за психичното „здраве и интегритет“ на обществото, настояват основателно и резонно, че действащият президент е нарушил съзнателно Конституцията.

„В психологически смисъл наблюдаваме един морален разврат и банкрут. Когато общественият договор и неговият най-ясен символ конституционната уредба на една държава е „дисквалифициран“ по такъв начин и страстите около него са толкова антагонистични, нещо със самото обществото не е наред“, категоричен е Росен Йорданов.

Той не е изненадан, че основният закон на държавата се използва като някакъв вид индулгенция за личната безотговорност и некомпетентност на Петков и неговия ментор Радев.

„Ставаме свидетели на много гротескни тълкувания на случващото се и то главно по посока на това дали президентът е знаел, че Петков попълва декларация с невярно съдържание и съответно дали Петков си е давал сметка, че неговият акт на волеизявление, че се отказва от канадското гражданство е достатъчен да го освободи от него. Това е абсурден дебат по същество. Апелирам към българите, които разсъждават с главите си и казвам: когато пледирате за върховенство на закона, а това беше мотото на протестите, да не забравят, че подобни оправдания са за наивни хора, за да не използвам по-силната дума – за глупаци“, каза психологът.

Според него за такъв дебат няма място, защото става дума за нещо кристално ясно – и Петков, и Радев са знаели за попълването на декларацията. „Не знам дали гражданите си дават сметка колко сериозен акт е това, за неговите разрушителни последствия. Това е истински скандал!“, подчерта Йорданов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати