Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Йорданов: Рашков и Петков използват сталинистки методи за разправа

Политика

Росен Йорданов: Рашков и Петков използват сталинистки методи за разправа

Росен Йорданов: Рашков и Петков използват сталинистки методи за разправа - Tribune.bg
Снимка:

Ако един министър-председател може да бъде задържан като мафиотски бос от ромски квартал посред нощ, това обижда всички в тази държава

Акцията в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговото задържане няма да даде нито едно сериозно доказателство срещу него. Вътрешният министър Бойко Рашков използва много болшевишки и путински методи на работа, но те не дадоха никакви резултати. Това се казва в анализ на социалния психолог Росен Йорданов, направен специално за БГНЕС. За широката публика, която не е запозната с полицейската работа, задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов може би изглежда като спектакъл, но за професионалистите имаше много сериозни пукнатини във всичко, което беше изнесено от медиите. Те се проявиха в няколко много специфични момента.

На първо място в тезата за неотложност. Тя е много удобен начин да представиш едни събития пред незнаещата публика, но пред хора, които са се занимавали с това дълго време, тя издиша. В много случаи, в които полицаите са прибягвали до така наречената неотложност, дори когато са знаели, че няма да намерят нещо в дадения дом, това се използва като тактика за печелене на време, когато ние психолозите сме пред разкриване на целия случай или когато хората са били убедени, че ще намерят нещо, което със сигурност доказва тежко престъпление. Това по Наказателния кодекс е над 5 години затвор.

На второ място мъглявите обяснения, свързани с евросредства, с името на Лаура Кьовеши и с Европейската прокуратура. В такъв момент трябва да се придържаме много близко към фактите. За някои хора те не са важни, но за демократичното им чувство е важно да ги знаят. Адвокатът на задържания човек, заявява, че в акта има само подозрение и в протокола не са намерени и не са иззети никакви неща, които са свързани с дома и човека. Това е много сериозно доказателство, че става дума за много несериозна акция.

Да предположим хипотезата, че някакъв европейски прокурор е дал някакви неопровержими доказателства на българската полиция, с които бившият премиер, независимо кой е той, трябва да бъде задържан. Следователно трябва да предположим, че хипотезата за неотложност предполага, че този човек изнудва или по телефона, или лично някого. Следователно, влизайки вътре в дома, полицаите трябва или да вземат телефона на въпросния заподозрян, или да го задържат заедно с изнудвания. Няма други хипотези.

Акцията, проведена при задържането на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, прилича на акциите на зловещата полиция на Сталин НКВД. Тя е влизала в домовете на хората между 20.00 и 24.00 часа, защото съветският диктатор е правил пропагандни арести, чиято цел е била роднините, близките и съседите да видят опозоряването на човека. Арестът, извършван от зловещата НКВД, е трябвало да подейства като смазващ акт върху останалите. Този стил е възприет и при нахлуването в дома на Борисов.

Вътрешният министър Бойко Рашков използва много болшевишки и путински методи на работа. Той изрече ужасни неща в публичното пространство, но за десет месеца работа не доказа нито едно незаконно подслушване, нито някакви злоупотреби. Има само "ще, ще, ще" – всичко е в бъдеще време, което изглежда доста комунистическо.

Работил съм във времената, когато Бойко Рашков беше заместник-директор на Следствието, и имам изключително лоши впечатления от неговата работа. Нисък професионализъм, много проблеми с личното поведение на работното място и неадекватни заповеди, които много често са препятствали разкриване на престъпления, казва социалният психолог.

Рашков е от едно друго време и неговите методи не ме изненадват. Преди година споделих, че той ще вкара Бойко Борисов в ареста. Ако Бойко Борисов е виновен, това ще го докаже българският съд. Ако Бойко Борисов бъде задържан по съмнения за сериозно престъпление, трябва да има сериозни доказателства. Тук не говорим за личността на Бойко Борисов, а за ролята му на премиер. Ще дам един пример за всички, които скачат сега, когато големият германски политик и канцлер Хелмут Кол, за съжаление, беше уличен за злоупотреба с партийни средства, беше ли той задържан по този начин? Не, защото германците имат отношение към институциите.

Ако един министър-председател на България може да бъде задържан като мафиотски бос от ромски квартал посред нощ, това обижда всички в тази държава, независимо дали харесват Бойко Борисов. Така действа Путин, когато някой е против него, той намира начин да го отстрани.

Няма да бъде изкарано нито едно сериозно доказателство при този начин на задържане, при тези действия, които извършва вътрешният министър на България и малоумните действия на министър-председателя, в чието ментално здраве и състояние се съмняват много голяма част от българския народ. Освен ако не се приемат за сериозни свидетелските показания на човек, който наричаха Черепа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати