Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток, следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа

Политика

Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток, следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа

Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток, следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа - Tribune.bg
Снимка:

В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо една до друга. През последните години има обща воля за издигане на двустранните връзки до ниво на стратегическо партньорство. Световната икономика се обръща на изток, а свързаността е новата геополитика. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков във Виетнам.  Той изнесе в лекция пред студенти от Националния университет в Ханой, предава  БГНЕС.

"Свързани сме исторически и сме заедно в борбата с климатичните изменения, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, преодоляването на хибридните заплахи, развитието на иновациите, технологиите и на изкуствения интелект", каза председателят на НС.

Желязков изрази своето задоволство от активния политически диалог на най-високо равнище между България и Виетнам. Той подчерта, че през последните години има обща воля за издигане на двустранните връзки до ниво на стратегическо партньорство.

"Днес двете страни са важни фактори за стабилността в своите региони, поддържат конструктивни отношения със съседните държави и участват активно в различни формати на регионалното сътрудничество", допълни той. Росен Желязков посочи, че България ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на ЕС с приоритетен партньор като Виетнам.

Желязков подчерта, че двустранните отношения са базирани на приятелство, прагматизъм и доверие. "Все по-осезаемо започват да се отчитат ползите от членството на България в Европейския съюз и на Виетнам в АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), както и от нарастващата роля на Виетнам в региона на Югоизточна Азия", допълни председателят на парламента.

Той отбеляза новите възможности за развитие на българо-виетнамските отношения с подписването на споразумения за свободна търговия и за защита на инвестициите, като отбеляза, че тези два документа са най-амбициозните търговски споразумения на ЕС и се основават на съвместен ангажимент за открита, справедлива и основана на правилата либерализация на търговията и икономическата интеграция.

В лекцията председателят на парламента заяви, че светът преживява бурни промени и е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. "Световната икономика се обръща на изток, а свързаността е новата геополитика", каза той. Според него следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. "Светът има нужда от Европа – като стабилен баланс между икономически, социални и екологични цели; фар на разнообразие и свобода; истински защитник на многостранни решения и подходи за сътрудничество в свят, все по-доминиран от национализма", заяви Росен Желязков.

Пред виетнамските студенти Желязков каза: "Вие ще оползотворявате шансовете на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа, вие ще продължите възходящото развитие на отношенията между Виетнам и България. Отношенията между държавите се определя от сътрудничество и съперничество, от изгода и интерес, от споделяне на общи ценности и уважение между хората, посочи той. Гордост за всеки български държавник е да говори с примери за българо-виетнамските отношения, защото те имат силен емоционален заряд и са изпълнени с много искрена история на човешките контакти."

"Със своя опит и познания днес българските възпитаници във Виетнам са основно свързващо звено, което сближава нашите страни", каза още председателят на Народното събрание.

Росен Желязков заяви, че образованието, познанието и иновациите ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи между младите хора от България и Виетнам. По думите му в наши дни образованото младо поколение на двете страни има мащабна мисия – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще. Председателят на НС завърши лекцията си с виетнамската народна мъдрост: „Конете могат да препускат сами, а птиците – да летят само с приятели".

По-късно българската делегация, водена от Желязков, посети Детска градина Виетнам-България. С това приключи и официалната визита на Росен Желязков във Виетнам.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети