Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков в Киев: Дългосрочният ангажимент на ЕС към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще

Политика

Росен Желязков в Киев: Дългосрочният ангажимент на ЕС към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще

Росен Желязков в Киев: Дългосрочният ангажимент на ЕС към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще - Tribune.bg
Снимка:

Ще продължим да подкрепяме Украйна, заяви Даниел Митов

Дългосрочният ангажимент на ЕС към Украйна е най-добрата гаранция за свободното и сигурно бъдеще на вашата страна. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, съобщиха от правителствения пресцентър.

Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на посещение в Украйна. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, подчерта Росен Желязков. Страната ни категорично подкрепя европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви председателят на Народното събрание. Той посочи, че България отчита значителния напредък, който Украйна е постигнала по стъпките, посочени в становището на Европейската комисия от юни 2022 г.

Наред с усилията на „триото“ за разширяване на ЕС в Източна Европа и по-специално Украйна и Молдова в процеса на реформи, ние насърчаваме продължаването на успешната работа по някои ключови препоръки, посочи Росен Желязков. Той изрази готовността на българския парламент да сподели своя опит и да предостави експертиза за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и за привеждането на украинското законодателство в съответствие с това на страните от ЕС. Можете да разчитате на народните представители от Групата за приятелство в Народното събрание, които с радост ще съдействат и подпомагат необходимите стъпки за въвеждане на европейските регламенти, добави Росен Желязков.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук благодари на Народното събрание и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени, подчерта той. Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украинските бежанци в България, каза Руслан Стефанчук пред членовете на българската делегация.

Процесът на разширяване на ЕС има огромна трансформираща сила, той е ключов за насърчаване на мира, сигурността и демокрацията, отбеляза Росен Желязков. Той заяви, че тази политика има още по-голямо значение на фона на новия контекст на сигурността в Европа след агресивната война на Русия срещу Украйна. За България е от стратегическо значение в непосредствено съседство да има сигурни, стабилни, независими и проспериращи държави, които споделят общите ни ценности - демокрация, върховенство на закона, права на човека, включително права на националните малцинства, добави председателят на Народното събрание.

Росен Желязков отбеляза, че преди дни лидерите на 27-те страни членки на ЕС единодушно одобриха предоставянето на допълнителни 50 млрд. евро помощ за Украйна от европейския бюджет. По думите му това е израз на солидарността и подкрепата на европейските страни, на техния ангажимент в процеса на възстановяване на Украйна.

Председателят на Народното събрание изрази дълбокото безпокойство на България след безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море. Росен Желязков отбеляза, че за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea) и изрази надежда тази мисия да изпълни хуманитарните си цели и да способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

Ще продължим да подкрепяме Украйна, не трябва да позволим на режима на Путин да откъсва дори малко парче земя от страната ви, подчерта на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. По думите му, ако това се случи, то би означавало да се отвори вратата и за други международни сатрапи, които искат да променят съвременния свят със сила.

Прозападното мнозинство в българския парламент ще продължи да подкрепя Украйна с всички възможности, с които разполагаме, увери украинските парламентаристи председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев. Той посочи, че при визитата си в Одеса в първите дни след старта на руската агресия е видял решителността и волята на момчетата по барикадите. Тези лица казваха: „Ние няма да се предадем!“, допълни Ивайло Мирчев.

Ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов изрази благодарност за сътрудничеството в областта на енергетиката и дезинформацията. Използвам възможността още веднъж да изразя своята увереност, че евроатлантическото мнозинство в българския парламент ще продължи да подпомага Украйна и да съдейства за нейното следвоенно възстановяване, добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети